ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът в Битоля – на откриване на център на Ванче Михайлов

Ванче Михайлов

По-късно днес, 16 април, министър-председателят Кирил Петков ще участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов” в град Битоля в Република Северна Македония.

Културният център в Битоля, който носи името на българския революционер, дългогодишен лидер на ВМРО и последната силна фигура в историята на македонското освободително движение Ванче Михайлов, е учреден преди три години.

Сдружението работи с българската общност в Република Северна Македония, организира прояви, свързани със знакови дати на събития и личности от българската история, поддържа паметници, свързани с историческото наследство на България и участваше активно в убеждаването на македонските българи да се регистрират като българи по националност при преброяването в югозападната ни съседка миналата година.

В края на март културният център "Иван Михайлов" отхвърли резултатите от преброяването, според което като българи в РСМ се самоопределят едва 3504-ма души.

По покана на Културния център „Иван Михайлов” в събитието ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, която днес започва двудневно посещение на Република Северна Македония, след като преди това бе на визита в Турция.

Преди откриването на клуба министър-председателят Кирил Петков ще разговаря с представители на български организации в Република Северна Македония. В рамките на визитата си той ще посети междусистемния далекопровод Битоля – Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион – до Италия. Изграждането на далекопровода представлява реализация на енергийния сегмент на Коридор № 8.

Във водената от премиера Петков делегация участват министърът на външните работи Теодора Генчовска и нейната заместничка Велислава Петрова.

Утре, 17 април, Илияна Йотова ще посети дневен център за деца с аутизъм в Охрид. Проектът е финансиран от българското правителство, като част от програмата на Министерството на външните работи "Българска помощ за развитие". Вицепрезидентът ще бъде и гост на откриването на офис на Сдружението за толерантност и сътрудничество "Хоризонти".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст