ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Претенциите на Путин за плащания в рубли могат да доведат до газово ембарго

пазари

Европейският съюз и Русия рискуват да задействат дефакто ембарго върху руския газ след като адвокати на Брюксел са направили предварително заключение, че механизмът на руския президент Владимир Путин за плащане на руския износ на синьо гориво в рубли може да е в нарушение на санкциите, които общността наложи на Москва в отговор на инвазията в Украйна.

Европейските държави, включително и Германия, все още проучват внимателно тези констатации на юристите. А Нидерландия е разпоредила на енергийните фирми да отказват да работят по новата система за разплащания в отговор на правния анализ. 

Русия пък би могла да внесе повече яснота или корекции на декрета на Путин, които да се отразят на бъдещите действия на ЕС и на компаниите. Москва получава грубо по 1 млрд. евро на ден от Европа за доставения руски газ, които служат като буфер срещу пораженията от западните санкции.                                     

Ако Русия все пак изпълни заплахата си да спре газовите доставки на купувачите, които не се съобразяват с новия механизъм, това ще застраши сериозно ЕС, който получава 40% от синьото си гориво от Русия. Блокът търси усилено алтернативни енергийни източници, за да гарантира енергийната си сигурност, но преходът ще отнеме време. Междувременно, Брюксел работи по шестия пакет от санкции срещу Кремъл, но засега не се решава да включи в тях и руските енергийни доставки. 

Финансов удар на стойност 220 млрд. евро през следващите две години заплашва Германия, ако газовите доставки бъдат прекъснати незабавно, пресмятат германски икономически институти. Той е равностоен на 6.5% от годишния БВП на страната и може да я потопи в рецесия от над 2% през 2023-а.   

На 31 март президентът Путин издаде указ, изискващ от "неприятелските" купувачи на руски газ да откриват две сметки – едната в чуждестранна валута, другата – в рубли – в "Газпромбанк". Руската банка ще конвертира плащанията в задгранични пари в рубли преди да изпрати преводите на руския държавен газов монополист "Газпром". 

Предварителен анализ на адвокати на Европейската комисия са заключили, че тази система ще е в нарушение на санкциите на блока, твърди запознато с въпроса лице. Юристи на Европейския съвет, в чийто състав влизат лидерите на 27-е страни членки на ЕС, са съгасни с оценките на колегите си, посочва друг добре информиран източник. Брюксел е предал анализите на държавите от общността, чиито правителства ще трябва да информират 150 фирми, които имат договори за доставки на руски газ. ЕК планира да даде и по-нататъшни указания по ситуацията, за да помогне на страните и на компаниите.

Нидерландия вече е уведомила местните дружества да отказват новите условия на разплащания, които поставя Русия. Амстердам може да си позволи подобно решение, защото руският газов износ за нея е бил сравнително нисък по регионалните стандарти в размер на едва около 4% от гигантските доставки на синьо гориво за ЕС и Турция през първото полугодие на 2021-а.   

Германският министър на икономиката Роберт Хабек е потвърдил за "Политико", че е получил доклада на ЕК. Той е коментирал, че не може да позволи санкциите да бъдат заобиколени, но не е уточнил дали правителството е съгласно с оценките, нито е споделил какви мерки ще предприеме Берлин. Германия е особено уязвима, защото половината от природния газ и въглища идват от Русия. 

Брюксел работи и по шести пакет от санкции срещу Кремъл, които могат да включват ограничения на вноса на руско черно злато и на някои стоки, твърдят запознати с темата лица. Някои страни членки на ЕС, между които Германия, Австрия и Унгария, са изразили резерви относно пълно ембарго. ЕК пък едва ли ще представи конкретен план преди втория кръг от френските избори на 24 април, посочват политически наблюдатели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст