ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Превозвачи напускат след скандал среща с премиера

Магдалена Милтенова

Бяхме "помолени" да напуснем срещата, защото министър-председателят заяви, че той определя правилата и казва какво се случва и ако не ни харесва, сме свободни да си тръгнем. Съжалявам, но държавата не е на министър-председателя, България не е на "Продължаваме промяната", тя не е на нито един министър, тя е на всички нас – българските граждани, които сме дали гласа си за тези хора. По един или друг начин – хората, които са тук, също са дали гласа си за "Продължаваме промяната". Това обяви с нескрит гняв Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Тя уточни, че още в началото на срещата, обявена за днес – 5 май, министър-председателят обяснил как не може да се промени акцизът на горивата. "Ние не сме идиоти – има директива на Европейската комисия, има изпратено официално писмо до нашата държавата – в което категорично се казва, че акцизът може да бъде намален с 50 процента – дори тогава, когато ставката е минимална. Ние в продължение на седмици слушаме неистини, че това нямало как да се случи" – подчерта Милтенова.

Искания на превозвачите са три – освен намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, с което цените също биха били коригирани в посока надолу, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Милтенова поясни как премиерът се оправдал, че и пенсионерите, и другите браншове имат искания, които трудно могат да бъдат удовлетворени. Милтенова го контрирала с думите, че срещата му с работодателите, обявена за днес, 5-и май от 17.00 часа, наближава, и желае по-конкретно обсъждане на проблемите на превозвачите. Тогава Кирил Петков директно й казал, че той определя правилата в залата и ако не й харесва – може да напусне.

"Това, което се случва в момента е крайно неуважение към нашия бранш – скандално е как министър-председателят казва, има и запис, "ако не ви харесва, станете и напуснете – вратата е там".Такова нещо не се е случвало в демократична България" – продължи Милтенова.

"Знаете ли как бяхме поканени на днешната среща – ние разбрахме от вас, медиите, че ще има среща с министър-председателя, след което получихме покана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за въпросната среща. Тези хора нямат понятие от протокол, нямат понятие от етика!

Ако в Харвард не са ги научили, не е зле да направят една следдипломна квалификация в България, за да се научат на обноски, на етикет и на протокол. Така че ние оттук нататък продължаваме това, което сме започнали. Продължаваме с протестите, които сме обявили и няма да спрем дотук. Ще отстояваме всяка позиция, защото в края на краищата защитаваме интересите на българските граждани, които днес са принудени да плащат високите цени на горивата и на стоките в магазините и ние сме държавата, която няма абсолютно никакво подпомагане. Никакви инфлационни процеси не се овладяват. От следващата седмица ще започнем протестите, които вече сме обявили" – подчерта Милтенова.

"Протестът бе обявен за 18-и май, но напрежението расте главоломно – не можем да овладеем хората, които искат да излязат на улицата, и той ще започне на 10-и май, като най-вероятно ще продължи до 18-и" – уточни Милтенова. На 18-и май автобусните превозвачи ще преустановят превоза на пътници, както първоначално е било обявено.

Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, поясни, че темата на днешната среща била антикризисните мерки.

"Но ние днес не чухме нито една антикризисна мярка, чухме само израза "поканени сте тук, за да ви изслушаме". Ние от два месеца говорим навсякъде какви мерки предлагаме и към момента не ни беше предложено решение на нито една от тях. Това е причината българският транспортен обединен бранш да бъде така настроен – в нашия протест няма политически искания" – продължи Арабаджиев, уточнявайки, че исканията им са свързани единствено с овладяването на икономическата криза и на инфлационните процеси.

"Извиняваме се на всички български граждани, че ще създадем сериозен дискомфорт на всички хора, на които им предстоят пътувания, купуване на стоки" – добави Арабаджиев. Той обяви, че напусналите преждевременно срещата са представители на деветте най-големи транспортни организации. По думите му в залата, на срещата с министър-председателя останали представители на "една малка асоциация – тази, която вози министър-председателя и министър Караджов на Витиня, които бяха докарани на жълтите павета пред парламента, за да ръкопляскат на министър Караджов, затова, че им вдига три пъти тол-таксите." По-късно стана ясно, че става дума за Съюза на малките и средни превозвачи.

След това Арабаджиев изброи организациите, чиито представители са си тръгнали от срещата. Сред тях бяха БАСАТ, Българската асоциация на шофьорите, Европейският транспортен клъстер, Конфедерацията на автобусните превозвачи, Камарата на автобусните превозвачи, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Националното сдружение на българските превозвачи и Съюзът на международните превозвачи. Всички те оперирали с над 25 000 тира и автобуса, заради което Арабаджиев смята, че те представляват сериозна част от транспортния бранш.

"Ние не участваме в политически протести, макар че най-вероятно управляващите ще се опитат да ни обвиняват в политически пристрастия. Нашите искания са икономически – те са такива, каквито издигат и в останалите европейски държави" – още веднъж повтори Милтенова. По отношение на фирмата, чиито представители са останали в залата с премиера, тя поясни, че те били заявили, че са поканили останалите на срещата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст