ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония са в Киев

Президенти Полша

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха подкрепата си за Украйна и поискаха отговорност за това, което по думите им са военни престъпления, извършени от руските сили, предаде Асошиейтед прес.

Посещението на президентите на Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис е силна проява на солидарност от страна на лидерите на страните от източния фланг на НАТО, три от които, подобно на Украйна, някога бяха част от Съветския съюз, отбелязва агенцията. Президентите посетиха Бородянка – един от градовете край Киев, където бяха открити доказателства за жестокости след изтеглянето на руските войски.

"Борбата за бъдещето на Европа се води тук", заяви президентът на Литва Гитанас Науседа и призова за по-строги санкции, включително срещу доставките на нефт и газ от Русия и срещу всички банки в страната.

Появявайки се заедно със Зеленски в богато украсена зала в историческия Мариински дворец в Киев, европейските лидери потвърдиха ангажиментите си да подкрепят Украйна политически и с военна помощ.

"Ние познаваме тази история. Знаем какво означава руската окупация. Знаем какво означава руският тероризъм", каза Дуда. Той заяви, че тези, които са извършили военни престъпления, както и тези, които са издавали заповеди, трябва да бъдат подведени под отговорност.

"Ако някой изпрати самолети, ако някой изпрати войници да обстрелват жилищни квартали, да убиват цивилни, да ги ликвидират, това не е война", каза той. "Това е жестокост, това е бандитизъм, това е тероризъм", добави Дуда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст