ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Продължаваме Промяната” се регистрират като партия

Учредяване на партия "Продължаваме промяната" Пловдив

"Продължаваме Промяната" обявиха, че са подали документи за регистрация като политическа партия в Софийския градски съд. Утре, на 5 август, за 9.30 часа е насрочено съдебното заседание по искане за регистрацията.

След заседанието съдът има двуседмичен срок, в който съдът да се произнесе с решение.

На предишните парламентарни избори бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев участваха с регистрациите на партиите "Волт" и "Средна европейска класа", като кръстиха коалицията между тях "Продължаваме Промяната".

Тогава те избраха да използват регистрациите на малките партии, тъй като нямаха технологично време да основат своя партия. По закон формацията трябва да е регистрирана поне 45 дни преди парламентарните избори.

Самата процедура по създаване на партия включва няколко стъпки. първо трябва да се събере инициативен комитет, който да включва най-малко 50 души с избирателни права. На следващото място инициативният комитет трябва да приеме учредителна декларация на формацията, която по закон трябва да се публикува в поне един национален всекидневник.

Следва набиране на членове – учредители и до три месеца от датата на приемане на декларацията трябва да се проведе учредително събрание. На него трябва да присъстват  поне 500 души, които да приемат устав и ръководство на партията.

На учредителното събрание на "Продължаваме Промяната", провело се на 15 април в Пловдив, бяха събрани над 580 декларации, а впоследствие – близо 3 300 подписа на граждани, които искат да станат част от партията.
Преди време за названието "Продължаваме Промяната" възникна спор, тъй като кметът на Добрич Йордан Йорданов обяви, че той първи е използвал подобно име и въпросът бе отнесен към Патентното ведомство. Йорданов искал да използва наименованието за местна коалиция, с която да участва отново в изборите за градоначалник. Йорданов е най-младият кмет на областен град в България. Той е издигнат за този пост през 2015 г. от Реформаторския блок, като тогава е на 28 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст