ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Протест на медици от столичната Александровска болница

Александровска болница

Лекари и медицински сестри от Александровската болница излязоха на протест пред здравното заведение. Притесненията им са, че след като от днес се отменя извънредното положение, ще отпаднат и допълнителните възнаграждения за работа на първа линия заради COVID -19. Според доктор Адриян Симеонов – педиатър в болницата и председател на синдикат "Защита", е прибързана отмяната на епидемичната обстановка, тъй като COVID пандемията продължава.

„За мене е малко прибързано това нещо, защото все още има COVID болни. Трябва да бъдат обслужвани. Бях дежурен ония нощи и дойде детенце с COVID. Когато махнахме вече COVID леглата, когато освободихме коридорите и няма кой да ги чисти, то влезе в кабинета, в който се преглеждат абсолютно всички деца. Моят съвет е да се ползват маски в затворените пространства все още, за да можем донякъде да предотвратим, ако тръгне масово заразяване“, посочи той.

Доктор Адриян Симеонов каза, че планираният предварително протест за 7 април в триъгълника на властта, заради исканията на лекарите, ще бъде отменен, за да се изчака министърът на здравеопазването Асена Сербезова да започне реформи в сектор. Лекарите запазват стачната си готовност.

Вчера лекари настояха допълнителните им възнаграждения за тежки условия на труд да бъдат включени в основните заплати. Искането беше издигнато на протест на работещи в столичната Университетска болница „Царица Йоана-ИСУЛ“.

Те се опасяват, че след като бъде отменена извънредната епидемична обстановка, ще спре и изплащането на сумите от 600 лева на лекар, 360 на медицинска сестра и 120 лева на санитар.

„Има голяма разлика в това дали те ще са част от основното възнаграждение и ще са нещо постоянно или те ще са нещо, за което министерството ще каже „днес го има, утре го няма“, казаха протестиращи от болница ИСУЛ в София. 

„Да увеличат заплатите и да си продължат да ни дават добавките за COVID, които ги даваха“, настояват медиците.

„През първите девет месеца, след като започна COVID, в „Царица Йоана“, в спешното отделение, се даваха по 50, по 100, по 500 лева на никаква ведомост. На един лист от тетрадка се разписвахме в спешно отделение“, казаха те.

За БНР председателят на синдикалната организация „Защита“ в ИСУЛ доктор Самуил Кътов обясни:

„Това означава, че ние ще останем на основни заплати, ние допълнително финансово възнаграждение в нашата болница не сме получавали отпреди пандемията. Нашите основни заплати са просто скандални. Млад лекар взима след удръжките 900 лева, санитарите взимат под 600 лева, професори, доценти, шефове на отделения взимат под 1200 лева. Това са заплатите на университетската болница, която е люлка на толкова много специалности, на лекари, на академизъм и на какво ли още не“.

Синдикалистите настояват допълнителните възнаграждения да влязат в основните заплати.

Вчера от здравното министерство съобщиха, че въпреки отмяната на задължителните ограничения, в следващите 3 месеца здравните заведения ще продължат да получават допълнителни средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст