ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин: Украйна да разминира контролираните от нея пристанища

путин (Ройтерс)

На фона на опасенията от глобална продоволствена криза президентът на Русия Владимир Путин заяви, че няма проблем с износа на зърно от Украйна. Той призова властите в Киев да разминират контролираните от тях пристанища и увери, че Русия няма да се възползва от ситуацията, за да атакува Украйна по море.

В интервю за предаването “Москва, Кремъл, Путин” по телевизия “Русия 1”, цитирано от БНР, руският президент нарече обвиненията срещу страната му за продоволствената криза “опит проблемът да бъде прехвърлен от болната глава на здравата”. "Неблагоприятната ситуация на световния продоволствен пазар започна да възниква не вчера и даже не след началото на специалната военна операция на Русия в Донбас и в Украйна. Тя започна да възниква още през февруари 2020 г. в процеса на борбата с последиците от пандемията от коронавирусната инфекция", каза той.

Путин обвърза продоволствения проблем с вливането на големи парични маси в американската икономика като средство за борба с кризата.

Той коментира и поскъпването на енергията в Европа. Според него то е резултат от недалновидната политика на Европейската комисия в тази сфера: ускорен преход към зелена енергия и отказ от дългосрочните договори за доставка на руски природен газ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст