ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще си сътрудничим с австрийска провинция в областта на климатичната неутралност

Декларация за намерение подписаха губернаторът на федералната провинция Ханс Петер Доскозил и министъра на енергетиката Александър Николов

Министерството на енергетиката ще си сътрудничи с федералната провинция Бургенланд в Австрия в областта на климатичната неутралност и възобновяемата енергия. Това е регламентирано в Декларация за намерение, подписана днес от двете страни в лицето на губернатора на федералната провинция Ханс Петер Доскозил и министъра на енергетиката Александър Николов, съобщиха от енергийното ведомство.

За целите на сътрудничеството до 30 юни  ще бъде създадена работна група на експертно равнище, в която партньорите ще номинират специалисти в областите климатична неутралност, фотоволтаици, вятърна енергия и електрическа мобилност.

Изискванията за климатична неутралност, които поставя пред нас европейската Зелена сделка, са сериозно предизвикателство в нашата работа. В контекста на военните действия в Украйна и силната ни зависимост от руски енергийни ресурси, днес страната ни е поставена пред безусловната необходимост да гарантира своята енергийна сигурност с устойчиви и конкурентни решения. "Уверен съм, че в този процес възобновяемите източници имат своето запазено място, а опитът на провинция Бургенланд при използването им е безценен", отбеляза по време на подписването министърът на енергетиката Александър Николов.

Бургенланд е най-източната и най-малко населената провинция на Австрия. Територията й е 3962 km². Името на тази провинция означава "земя на замъка" поради големия брой замъци в региона. Бургенланд граничи с австрийската провинция Щирия на югозапад и провинция Долна Австрия на северозапад. На изток граничи с Унгария. В крайния север и юг има къси граници съответно със Словакия (област Братислава) и Словения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст