ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Швейцария не се справя със санкциите срещу олигарсите

пазари

Активи на руски олигарси за около 6 млрд. щ. долара е замразил досега Берн в изпълнение на санкциите в отговор на руската инвазия в Украйна. Тази "скромна" сума повдига все повече въпроси и хвърля светлина върху границите, които поставя подхода на индивидуална преценка на ситуацията от институциите. 

Правителството на страната разчита на банките да огласяват средствата, които държат санкционираните индивиди и Държавният секретариат по икономически въпроси (ДСИВ) на федералното правителство е отнел до началото на април около десет лични имущества, съобщават местни медии. Лидери на Социалдемократическата партия, която е част от кабинета на страната, посочват, че секретариатът, натоварен да прилага мерките, няма ресурси да изпълнява стриктно задачата.

Критиците настояват Берн да положи повече усилия, защото, по ориентировъчни оценки, руски богаташи са поверили за управление на швейцарските банки лични авоари за над 200 млрд. долара. Все още обаче няма яснота за вероятната обща стойност на замразените активи след изненадващото решение на швейцарците да се откажат от пословичния си неутралитет и да се присъединят към санкциите на Европейския съюз срещу Кремъл.    

ДСИВ, който има 800 служители и може да ги пренасочва в нови екипи, както е направил по време на пандемията, твърди, че е изпълнил изцяло поетите ангажименти по въведените наказания от ЕС, но е необходимо време заради сложния характер на всеки казус. 

Берн съобщи официално през март за замразени активи за почти 6 млрд. щ. долара, повечето от които са в банки. За сравнение, съседна Италия информира за около 800 млн. евро, принадлежащи на руски олигарси, а Великобритания все още не е предоставила конкретни данни.                    

Швейцарското федерално правителство обсъжда евентуално участие в международните сили за откриване на руски активи и е в тесен контакт с Вашингтон, коментира в интервю за "Тагес-Анцайгер" президентът Игнацио Касис. Той защити действията на кабинета и увери, че механизмът на страната за проследяване на въпросните авоари работи. Но, за разлика от англичаните, които проглушиха света за отнетите яхти и луксозни имения, ДСИВ не е обявил такива престижни "прихващания". Прецизният подход на Швейцария обяснява защо страната е един от водещите депозитари на офшорни руски авоари в света.  

Швейцарският банков регулатор FINMA посочва, че местните банки спазват стриктно санкциите, но признава, че те са много сложни като обхват и структура и правилното им прилагане изисква изключително внимание. Надзорникът работи в тясно сътрудничество с местните банкови лидери "Ю Би Ес груп" и "Креди Сюис груп", както и с други кредитни институции. 

Хванатите в капана на санкциите олигарси все по-трудно намират начини да укрият парите си, защото швейцарските банки следят с особено внимание и докладват на швейцарската агенция за пране на пари всяка подозрителна трансакция. Говорител на швейцарската федерална полиция, която контролира агенцията, обяви през март, че не е установила ръст на броя на подозрителните операции от началото на санкционния режим.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст