ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трета мярка за бизнеса по ПВУ е на обществено обсъждане

фалшиви пари

Третата процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост – „Подкрепа за иновативни МСП, отличени с Печат за високи постижения“, вече е публикувана за обществено обсъждане. Документите са подготвени от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерство на иновациите и растежа.

Мярката е с бюджет 118 млн. лв. и е насочена към компании, които са кандидатствали по европейските програми „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“, но не са получили финансиране. Знакът на Европейската комисия гарантира високото качество на проектните им идеи и потенциала им да бъдат разработени иновативни продукти и услуги с висока добавена стойност за българската икономика и общество.

Предложения и коментари от страна на заинтересованите фирми  се подават до 2 декември (включително) в системата ИСУН 2020 на адрес : https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/PublicDiscussion.

Те трябва да бъдат представени като свободен текст в поле „Описание“ от меню „Изпрати коментар/предложение“.

След края на обществото обсъждане всички мнения ще бъдат обобщени и процедурата ще бъде отворена за кандидатстване. То отново ще бъде изцяло електронно и максимално улеснено, тъй като Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ ще се позове на оценката на Европейската комисия.

Предстои обявяване и на четвъртата мярка – за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия.

Процедурата ще помогне на бизнеса да стане енергийно независим, което е особено важно при днешните цени на енергията. Стойността на мярката е 200 млн. лв., като половината от вложението ще се плати от държавата през Плана за възстановяване. Процедурата е насочена към микро-, малки и средни предприятия, както и такива с до 499 лица или с до 1500 работници.

Инвестицията е за изграждане на фотоволтаична система на територията на фирмата, а енергията, която ще се произвежда ще е само за собствена употреба.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст