ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Убийците на граничаря искали да застрелят и военния от патрула

Отворени врати на Националната следствена служба НСЛС Борислав Сарафов директор

Братята, застреляли граничния полицай Петър Бъчваров, са се опитали да убият и военнослужещия от патрула, навлизайки на българска територия. Това заяви пред БНТ зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той категорично отхвърли твърденията на двамата подсъдими, че са действали под уплаха. "Не са се стреснали. Понеже познавам в детайли доказателствата по делото от българска страна, мога да кажа, че са били изключително арогантни, нагли и брутални. След убийството на полицая са влезли през дупката на българска територия и са се опитали да убият военния от патрула. И само изстрелите от негова страна са ги накарали да се върнат обратно в турска територия. Изключително нагло, брутално, арогантно престъпление. Така че не мисля, че ще получат леко наказание", каза Сарафов.

Той не очаква данните за психически проблеми на двамата братя да смекчат присъдата. "Ако съдебно-психиатрична експертиза покаже, че те са невменяеми, те не носят наказателна отговорност, но не мисля, че това е така в случая. Тези лица явно действително за изпълзели от дълбините на генофонда, но това по никакъв начин не омаловажава деянието и смъртоносния резултат – те са убили български граничен полицай и се надявам, че те ще получат заслуженото, вероятно от турския съд, но ние ще предоставим необходимите за това доказателства", коментира директорът на следствието.

В неделя на мястото на убийството ще бъде проведен следствен експеримент с участието на български и турски следователи, за да се разбере откъде точно са произведени изстрелите. Към момента няма данни двамата братя да са се занимавали с трафик на хора. По-скоро целта им е била да грабят трафиканти, които често носят ценности със себе си, каза шефът на следствието.

Заместник главният прокурор коментира още, че са необходими законодателни промени, за да не се разминават трафикантите с условни присъди.

Прокуратурата повдига няколко обвинения срещу Георги Семерджиев, който помете с автомобила си две момичета на бул. "Черни връх" в София – за убийство по непредпазливост на двете момичета, притежание на наркотици, шофиране под въздействие на наркотици. "Искаме максимална присъда, защото това е изключително арогантно поведение. Той шофира с 167 км в час. Повдигаме обвинение в убийство по непредпазливост, като в рамките на съдебното заседание може да се дискутира дали е непредпазливост, преднамереност и дали той не е осъзнавал, че шофирайки с 167 км/час е можело да се служи нещо подобно", уточни Сарафов.

Директорът на Националната следствена служба не коментира твърденията на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев за образувани разследвания срещу високопоставени политици. До Коледа се очаква да се изясни въпросът дали има данни за престъпление, свързано с доставките на газ след спирането на синьото гориво за България от Русия, каза Сарафов. И поясни, че служебният енергиен министър Росен Христов е викан на разпит след негови твърдения пред медиите за данни за нарушения.

Борислав Сарафов определи като справедлива присъдата срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. "Десислава Иванчева може да бъде жертва единствено на своята собствена алчност. Познавайки материалите по делото, очаквах подобна присъда. Според мен най-дразнещата корупция е в местната администрация. Когато местен администратор се вземе за човек, от когото зависят съдбите на региона, тогава трябва да се вземат мерки. Това е пример за справедлива присъда, постановена спрямо доказателствата но делото", счита той. Шефът на националното следствие допълни, че Иванчева има излежани близо 2 години и 2 месеца в предварителния арест, които ще бъдат приспаднати от присъдата ѝ.

По казуса със задържания с подкуп служител на "Гранична полиция" Сарафов каза, че има данни за системност в действията му.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст