ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украински вертолети поразиха петролна база в руски град

белгород нефтена петролна база (ТАСС)

Два хеликоптера на украинските военновъздушни сили поразиха днес петролен резервоар в нефтобаза в руския град Белгород, след като прекосиха границата, летейки на малка височина, съобщи губернаторът на района Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

Гладков каза, че в резултат на нанесения удар е избухнал пожар, при който са пострадали двама работници. Някои части на града, който се намира близо до границата с Украйна, бяха евакуирани, допълни той. Животът на пострадалите не е в опасност, уточни губернаторът, цитиран от ТАСС.

Малко по-късно кметът на града Антон Иванов съобщи в канала си в Телеграм, че двамата работници, които са се намирали на мястото в момента на експлозията и последвалия пожар, не са пострадали.

Източник от службите за справяне с кризисни ситуации каза, че в момента в петролната база горят осем резервоара с гориво, всеки – с обем 2000 куб. м, и има опасност пожарът да се разпространи. На територията на базата има общо 27 резервоара, като 14 от тях са с обем от 2000 куб. м, посочи той.

От руското министерство на извънредните ситуации съобщиха, че в гасенето на пожара участват близо 200 души и към 60 единици техника. Изпратен е и противопожарен влак, от който се зареждат пожарните автомобили.

Франс прес припомня, че в сряда е имало експлозии в склад за боеприпаси в района на Белгород, като руските власти не са изяснили причината за инцидента.

Белгород се намира на около 80 км северно от Харков – голям украински град, атакуван от руските сили от началото на настъплението на Кремъл, отбелязва АФП.

Украинските сили са си върнали днес селата Слобода и Лукашовка, които се намират южно от град Чернигов и близо до главни снабдителни пътища между града и столицата Киев, твърди британското военно разузнаване, цитирано от Ройтерс.

Украйна продължава също да извършва успешни, но ограничен контраатаки на изток и североизток от Киев, съобщи британското министерство на отбраната. Чернигов и Киев бяха подложени на продължителни въздушни и ракетни удари въпреки твърденията на Русия, че намалява активността в тези райони, допълни министерството. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст