ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Управляващите ще се съберат на коалиционен съвет

Министерски съвет

Управляващите ще се съберат на коалиционен съвет. Лидерите на партиите в управлението и премиерът Кирил Петков ще разговарят в 20 часа в Министерския съвет. Очаква се една от темите да е проектът за актуализацията на държавния бюджет, който беше обявен официално в понеделник. Плановете на управляващите са корекцията на план-сметката на държавата да влезе в парламента още тази седмица.

Промените се налагат поради поредицата шокове върху пазарите на енергоносители, горива и суровини и нарушените вериги за доставки след избухването на конфликта в Украйна, които промениха макроикономическата среда и стопанските перспективи и създадоха значителни рискове за редица сектори на икономиката. Европейският съюз и в частност България се сблъскват със значителен скок на цените, както на петрола, природния газ и електрическата енергия, така и на цените на основни хранителни продукти, породен от нарасналото търсене в европейски и световен мащаб. 

Сред мерките са увеличение на размера на данъчното облекчение за деца, въвеждане на нулева ставка на ДДС за доставка на хляб за срок от една година, компенсация за физическите лица, крайни потребители на горива, освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ, намаляване на ставката на ДДС за доставките на природен газ и на централно отопление, намаляване на размера на законната лихва при забава при физическите и юридическите лица и не на последно място подкрепа за най-уязвимата група в обществото (групата на възрастните хора).

С актуализираните разчети се очаква нетно приходите по консолидираната фискална програма (КФП) да нараснат с над  1.64 млрд. лв. (1,1 на сто от прогнозния БВП). Принос за това имат основно по-високите от първоначално планираните данъчни постъпления и очакваните по-високи приходи в частта на сметките за средства от Европейския съюз

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст