ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Украйна воюват, в Москва се развеждат и делят милиарди

развод по руски

Народният артист Евгений Петросян (76 г.) и заслужилата артистка Елена Степаненко (69 г.) делят общото си богатство в съда от 2018 г., когато Хамовническият районен съд в руската столица анулира 33-годишният им брак. Двамата не успяха да се договорят, само защото не пожелаха. Решението на съда за подялбата на имуществото им не беше одобрено от Елена Григориевна. Миналата есен тя подаде жалба в Московския градски съд, който на 8 април 2022 г. отмени частично първоинстанционния акт и прие ново решение.

Сайтът на Московския градски съд посочва мотивите за решението си: „неправилно определяне на обстоятелства от значение за делото“. Делото е „за делба на съвместно придобито имущество между съпрузи”. Всички се опитаха да го разделят наполовина. Но сега имуществото е преразпределено по различен начин между народния артист и заслужилата артистка. Делото  бе проведено при закрити врата и затова няма достатъчно информация.

Ето списък на недвижимите имоти, които Петросян и Степаненко „нарязаха наполовина“.

– Три апартамента в Сеченовском переулак с квадратура 32, 2 и 138 кв.м (около 100 милиона рубли);

– Апартамент в Зачатевский переулак с квадратура от 516 кв.м (около 150 милиона рубли);

– Едностаен апартамент в центъра, на известната Архитектска къща. (около 10 милиона рубли);

– Едностаен апартамент в ул. Болшой Кондратиевски. (около 10 милиона рубли);

– Селска къща в квартал Одинцово. Имение с площ от 380 кв.м., парцел 30 дка. (около 150 милиона рубли).

– Пет паркоместа. (около 15 милиона рубли).

Но основният спор между двамата артисти беше за семейната колекция, оценена на 1 милиард рубли. Тя е събирана от Евгений Петросян основно през годините на брака: колекция картини от 19 век, скулптура, порцелан, редки книги. Колекцията на Петросян е пълна с рядкости – картини на Шишкин, Поленов, Матис, Айвазовски, Боголюбов и много други. Въпреки факта, че Евгений Ваганович беше основният печелбар в семейството и именно той събра колекцията, това, което е придобито съвместно през годините на брака, е разделено наполовина по закон.

Между двамата нямаше брачен договор. Затова и имаше толкова дълъг правен спор. Степаненко (според слуховете) била недоволен от раздела на колекцията и затова е подала жалба в съда. Сега експонатите са разделени малко по-различно.

Елена Степаненко беше подкрепена в съдебен процес от дъщерята на Евгений Петросян – 52-годишната Викторина Петросян. Тя живее в Америка, има две възрастни деца. Степаненко няма свои деца и е много приятелски отношения с дъщерята на Петросян от предишен брак. Дъщерята на Петросян се обади на Елена Григориевна, за да се премести при нея в САЩ. Но Степаненко отказа – тя беше свикнала с това и не искаше да напуска родината си. Петросян след развод създаде ново семейство, в което расте синът му. И Елена Степаненко не се омъжи.

Елена Григориевна отдавна не осъжда бившия си съпруг: „Какво се случва – той самият избра. Ако смята, че е на прав път – за бога…"

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст