ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бориславова: Засега няма установени руски парични потоци в Gemcorp

Лена Бориславова

"Тази компания е представена на българското правителство по време на посещение в Щатите. Ако има пропуск при нас, има и при тях." Това каза говорителят на правителството Лена Бориславова пред bTV по повод меморандума, подписан от кабинета на Кирил Петков с корпорацията Gemcorp. "Засега няма установени данни за руски парични потоци. Ако след допълнителната проверка, която е възложена от премиера, се установят такива потоци, това правителство е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция, но сега няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти, има само начален етап на преговори. От вчера имаме писмо от компанията, в което тя заяви, че ще окаже пълно съдействие за тази проверка", допълни Бориславова.

В петък стана ясно, че подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея. Това бе обявено от министър-председателят Кирил Петков. Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало „меморандум с неясни фирми за милиарди“. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси в по-ранен период. Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че „тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние“.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но в петък от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp. „Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, каза Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор. „Те просто казаха "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика“, поясни той.

От пресцентъра на Министерството на финансите изпратиха официална позиция по повод подписания миналата седмица в Министерски съвет меморандум между Министерство на енергетиката и кампаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD, в която обясниха, че инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 е бил заявен по време на работна вечеря на 15 февруари 2022 година в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата са присъствали министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н. пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н. пр. Тихомир Стойчев и други.

Лена Бориславова коментира и искането на Кремъл синьото гориво да се плаща в руска валута: "Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до „Булгаргаз“, но позицията на България и цяла Европа е твърда: Няма да се подадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута." Тя отбеляза, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират поскъпването на природния газ: "Цените на борсата са изключително волатилни. На следващия Европейски съвет в Брюксел предстои да се обяви именно предложението за съвместно закупуване и договаряне на газа. Ще се създаде Европейски солидарен фонд, който ще подпомага националните правителства с допълнителни пари. Освен това за страни като България ще има ресурс за допълнителни количества газ за националното хранилище в Чирен."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст