ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Андрей Гюров е защитил легитимно доктората си, по-нисшите образователни степени не се оспорват

Николай Денков

"Висшето образование в Европа има три степени – бакалавър, магистър и доктор. В момента, в който има "доктор", той е завършил най-високата степен и оттам нататък няма значение какво се е случвало преди това." Така образователният министър проф. Николай Денков коментира  пред БНТ изразените от опозицията съмнения, че кандидатът за гуверньор на БНБ Андрей Гюров няма диплома за магистър, въпреки че има научна степен доктор от Виенския университет. "Той има легитимна диплома за "доктор", която е по-висока от "магистър", така че няма какво да се спори тук", допълни Денков.

Николай Денков поясни, че резултатът от проверката за дипломата на Андрей Гюров е излязъл в рамките на ден, тъй като Виенския университет разполага със списък на дипломантите си и проверката по същество е отнела минути. "Бързата реакция се дължи и на високия обществен интерес. Ако беше за Каримански, щяхме същото да направим", увери просветният министър.

Относно промените в матурите след 12-и клас Николай Денков коментира, че вдигането на прага за оценка "Среден 3" е било необходимо, тъй като досегашният праг е бил неадекватен. "Идеята е, че трябва да знаете поне една трета от материала, за да получите тройка", аргументира се той.  Министерството на образованието и науката в момента търси начин да осигури безплатен достъп на всички деца до качествени електронни уроци, допълни той. Целта е интерактивната форма на обучение да не е привилегия само на тези, които могат да си го позволят финансово.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст