Бориславова: Има руски интерес с РСМ да нямаме добросъседство

Лена Бориславова

Има руски интерес България и Северна Македония да не могат да имат добросъседство, в това Западните Балкани да не са една стабилна географска зона, в която да има свободно движение на хора и капитали и разбирателство между народите. Това заяви началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова по повод експулсирането на 11 руски дипломати от България в рамките на седмица. "Потвърдени данни, по които дълго време не се е реагирало за това, че тези дипломати не работят в интерес на българското правителство, че не изпълняват само дипломатически функции, а имат конкретни възложения, сред които да работят за дестабилизация на отношенията на България със западните ѝ съседи, включително и Северна Македония", каза Бориславова пред bTV. И добави, че има такива данни и от властите в Северна Македония – че там също има руски интереси, противодействащи на добросъседството, което е чувствителен момент в отношенията между двете страни.

"Българското правителството ще се съгласи с решението на Народното събрание. Това е решение по чувствителен въпрос, за който трябва да се гарантира, че отговаря на чувството за защитеност на българския народ", каза още началникът на кабинета на премиера по повод предложението на "Демократична България" да бъде предоставена военна помощ за Украйна.

Добавките за пенсионерите

"Стратегията на правителството във връзка с пенсионерите е за трайно преизчисляване и увеличаване на пенсиите, така че те да могат да водят достоен начин на живот. Това в момента не се случва за поне половината от тях. В новия бюджет и актуализацията, която сме предвидили, точно това ще е основната цел. Ние също приемаме (COVID добавка от 60 лв. към пенсията) като много важна добавка, на която всеки пенсионер има право", посочи Бориславова.

По думите ѝ никой не е очаквал такава инфлация нито в национален, нито в световен план. "Това са големите предизвикателства, пред които всяко едно управление трябва да се справи през тази година. Да, искаме да има нов начин на изчисляване на пенсиите, който да гарантира достоен начин на живот. В България не само секторът на пенсионната реформа е този, който трябва да бъде променен. Имаме сектора на здравеопазването, където имаме съществени дефицити, военното министерство също страда от системна липса на финансиране, образованието също", поясни тя.

Увеличение на заплатите за медицинските експерти

"Вярвам, че преди 1 януари 2023 г., още следващите няколко седмици ще имаме едно качествено увеличение по траен начин на заплатите на медицинските експерти. Това, към което в момента знам, че е на масата на преговорите и зависи от всички страни да се обединят около него, е минимална основна заплата за лекари с една специалност – 2000 лв., а за медицински сестри – 1500 лв.“, обясни Лена Бориславова. И добави, че това ще се отнася за онези лечебни заведения, при които е скрепено с колективен трудов договор и се спазва правилото за съотношение 1 към 20 между най-високата и най-ниската заплата. "Защото има такива "перверзни" ситуации, в които ръководството на едно болнично заведение взима стотици хиляди лева. Те не влизат на операции, не дават нощни смени и остават младите лекари да се мъчат", подчерта началникът на кабинета на премиера.

Високите цени на енергията у нас

"Минималната ставка на акциза е гарантирано на ниво Европейски съюз и ние под нея не можем да паднем. Към момента България е една от малкото държави, които са на минималната ставка на акциз. Ако искаме да приложим сходна мярка, трябва да поискаме разрешение от ЕС и той да важи за всички държави членки", обясни Бориславова. А там, където в момента намаляват акциза е, защото те изначално имат по-висок от минимума, който е допустим.

"Най-голямата първопричина за феномена с покачването на цените е поскъпването на електричеството и на ресурсите за генериране на електроенергия. Затова натам са насочени и усилията ни – освен помощта за Великден, освен мораториума, който действаше досега и цените за битовите потребители не са се покачили от миналото лято, следващата стъпка е да генерираме енергийна независимост на страната ни и общо закупуване и договаряне, чрез ЕК, на газ", изтъкна тя. На следващия съвет в Брюксел ще бъде обявен и солидарният фонд, с който страната ни ще има право да получи финансови средства да закупи газ за хранилището в Чирен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст