ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чехия обяви запаси от газ за максимум 34 дни

природен газ

Министърът на транспорта на Чехия Мартин Купка обяви, че страната му разполага със запаси от природен газ за максимум 34 дни. Това съобщава ТАСС, като се позовава на CNN Prima News.

По неговите думи, запасите са в размер на 480 млн. кубически метра газ, като в зависимост от времето те ще стигнат за 26-34 дни.

По-рано беше съобщено, че газопроводът "Ямал – Европа" е започнал да работи в реверсивен режим, т.е. природният газ върви от Германия в Полша, а не обратно, както е предвидено.

Над Европа надвисна заплаха да загуби газа от Русия. Работата не е само във влошаването на руско-европейските отношения на фона на военната спецоперация в Украйна, но и в декларирания отказ на европейците да плащат за руския газ в рубли, за което от известно време настоява Москва.

Кои страни доставят газ в Евросъюза освен Русия

Русия доставя до 46% от природния газ, който Европа потребява. И много страни, включително Германия и Франция, разбират, че в краткосрочна перспектива няма алтернативи на руските енергоносители.

Два са въпросите в дневния ред на европейците: как да се намали зависимостта  от импорта на руски газ, и как да се направи енергетиката "по-зелена". В действителност зависимостта на Европа от енергоресурсите само расте, което  по принцип е характерно не само за Стария континент, но и за целия свят. Световната икономика се възстановява след пандемията, ветровете все още зависят от превратностите на климата – всички тези фактори правят използването на въглеводородите неизбежно на този етап. 

Зависимостта на Европейския съюз от импорта на природен газ непрекъснато се увеличива през последните 30 години. По данни от Statista, само през 2020 година около 84% от природния газ в ЕС се идвал от внос. Година  по-рано този показател е бил 90 процента. През 1990 година Европейският съюз и внесъл около 52% от използвания природен газ.

Географията на доставките на енергоресурси в Европа е обширна. Освен Русия, на която се пада основният обем от импорта, то газ, нефт и въглища идват на Стария континент и от САЩ, Катар, Нигерия и много други страни. В скоро време Евросъюзът се надява да изключи от този списък руския газ, но с доставките от другите региони не всичко етака гладко.

Норвегия е вторият най-голям доставчик на газ в Евросъюза след Русия с дял от 20.5% от внасяното синьо гориво, необходимо на Европа.

Алжир е третият по големина доставчик на газ в Европа. Около 83% от алжирския експорт е за Стария континент, но двете основни направления са Испания и Италия – те са получили 65% от алжирския газ през 2021 година. Така че делът на алжирския газ в общия обем на потреблението в ЕС е 11.6 процента. Североафриканската страна увеличава своя експорт в Европа през последното десетилетие, като е доставила 55 млрд. куб. метра през 2021 година. Главният проблем на Алжир по въпроса за  увеличаване на експорта е недостатъчните производствени мощности.

Американският газ

През 2021 година САЩ заемат четвърто място в списъка на най-големите доставчици на газ в Европа. Делът им е 6.3% от общия обем на закупения от европейците газ. При това на САЩ се падат 26% от европейския импорт на втечнен природен газ, което прави САЩ лидер по този показател. Според прогнозите, тази цифра само ще расте. Но втечненият природен газ е само 26% от общия обем на газа, който Европа закупува.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст