Осребряване на чек – как и къде

Пари

„Здравейте, от коя банка в България най-лесно се осребрява чек?”. Това е чест въпрос в интернет форумите напоследък. Ето и някои от отговорите: „FiBbank и Банка ДСК са най-добриje”, „Райфайзенбанк България” са супер…

Като цяло почти всички банки в България осребряват чекове. Цената обаче на услугата е доста различна. Като най-популярна объче е таксата от 0.2% от стойността, но не по-малко от 10 евро или 10 долара.

Най-изгодно е това да направите в банка, която има кореспондентски отношения с банката, която е издател на вашия чек.”Първо питате имат ли кореспондентски отношения с банката, издател на чека, после искате информация за такси и комисиони”, съветват във форумите. Например loyds TSB Bank plc, London- е кореспондент на UNCR Bulbank, HSBC Bank PLC, London – на Пощенска банка.

Все пак много хора у нас се сблъскват с проблема – къде и как да осребрят получения чек в щатски долари. В САЩ плащането с чек може да е обичайна практика, но в Европа нещата не стоят така. Така се изправят пред върпоса как да не загубят парите, получени от САЩ, и да ги вземат възможно най-бързо.

В България например пред този въпрос са изправени около 50 000 души, които в някакъв период от време са живели и/или работили в САЩ, но вече са се върнали в Европа. Те получават пенсии и връщане на надвнесени данъци под формата на чекове.

Какви са вариантите за осребряване на американски чекове?

•             Изпращане на чека на близки и приятели, които живеят в Щатите, за да го осребрят – за съжаление в този вариант хората или получават  парите си след време, когато се срещнат с близките си, или пък получават по-малко пари заради такси за превод.

•             Осребряване през банка – в България има банки, които осребряват чекове. За целта обаче трябва да имате сметка или да си откриете такава в съответната банка. Разбира се, това е варинт, но ще коства повече време за намеране на най-добрите условия и подходящата банка. Изниква въпросът и за плащането на още банкови такси.

•             Фирма, която се занимава с осребряване на чекове – това е решението, към което прибягват вече почти всички европейци. Дори някои банки препращат хората директно към тях.

Все повече европейски банки отказват да осребряват чекове, а процедурата е тромава и отнема време. Около програмите „Work and Travel“ обаче много студенти имат нужда от тази услуга. Когато се приберат у дома след цяло лято работа в САЩ, те получават чекове за възстановява на данъци и естествено, искат да си вземат парите.

Затова и се появяват фирми като TT Express, в която работят едни от най-опитните специалисти по осребряване на чекове. Те разработват платформата USTaxcollect.com, която опростява услугата за младежите до максимум. Студентите се регистрират в нея и осребряват чековете си бързо и без усложнения. 

Интересът към услугата става все по-голям, затова и TT Express започва да я предлага на всички собственици на чекове в Европа. Така хората, които получават пенсии, застраховки и суми от надвнесени данъци в САЩ, могат лесно да получат парите си.

Чековете се изпращат по куриер или с препоръчано писмо, а също така могат да се занесат и на място в някой от офисите на фирмата, където ще помагат за осребряването. В момента екипът разработва нова онлайн платформа, на която всеки ще може да качи чека си и да получи полагащата му се сума.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст