Папата се помоли светът да e по-състрадателен към бежанците

папа франциск

Папа Франциск, който е на двудневна визита в Малта, днес се усамоти в молитви в пещерата на Свети Павел, преди да отслужи тържествена литургия пред около 10 000 богомолци в столицата Валета, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Много рано сутринта папата се срещна с йезуити, а после пристигна в базиликата при пещерата на Свети Павел в Рабат, едно от основните места за поклонение на острова, което бе посетено и от неговите предшественици папа Йоан Павел Втори през 1990 г. и от папа Бенедикт Шестнадесети през 2010 г.

Според християнските вярвания Свети Павел на път за Рим е претърпял крушение край Малта, която после покръстил.

В храма папата се помоли светът да покаже повече състрадание към бежанците. Франциск припомни, че народът на Малта е показал необичайна доброта към свети Павел и то  е отговорил на това чрез проповядване и изцеление, като е донесъл християнството на островитяните.

По време на посещението си на базиликата обаче 85-годишният папа вървеше трудно, което показва, че болките в коляното му са се увеличили по време на пътуването. Той трудно се изправи и от стола, на който бе настанен в базиликата, в пределите на която се намира пещерата. Въпреки болките обаче той настоя да стане от стола, за да благослови богомолец в инвалидна количка. 

Папата ще има и среща с болни хора и после с папамобила ще отиде във Флориана, което е предградие на Валета, за да отслужи тържествената меса и неделната молитва. Следобед той ще произнесе реч и в център за прием на бежанци, наречен "Лаборатория за мир Папа Йоан Двадесет и трети".

На връщане от Малта, в самолета за Рим, папата ще отговори и на въпроси на придружаващи го журналисти.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST