ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЗаЧетене

Изпратихме едно бурно първо тримесечие на тази година. Ръст на цени на суровини, нарушени доставки и намаляване на производството, инфлация, войната в Украйна. Всичко това направи трудни и с кратък срок на валидност анализите на инвеститорите.

Към момента 51 от регистрираните у нас договорни фондове завършват тримесечието с положителна доходност, а при шест от тях печалбата е двуцифрено число.

Най-доволни от своето вложение са клиентите на "ДСК Растеж". Договорният фонд инвестира основно в акции, търгувани на предимно на регулиран пазар в България и по-малко в чужбина, които са анализирани като активи с потенциал за ръст на цените, текущо подценени от пазара, с прогнозен доход над средния за пазара и/или индустрията. Разнообразни инвестиции в различни икономически отрасли и/или регионални пазари;  

……..

 

 

Книга за Борсата

Автор: Васил Симов

Брой страници

200

Година на издаване

2021

Корици

твърди

Книгата отразява разбирането на авто а за борсата като институция, осигуряваща равни права на всички участници. Само с поддържане на еднаква дистанция спрямо всички продавачи и купувачи може да се гарантира справедлива и изгодна търговия.
Борсата не продава и не купува нищо. Принципен и безпристрастен наблюдател, освен регистратор на сделките, тя е натоварена и с много важна допълнителна функция – да информира. На базата на нейната обективна и точна информация участниците в търговията могат да преценят дали да инвестират в една или друга компания, да купят или не определена стока. По този начин борсата се превръща в изключително полезен инструмент за всички, които се занимават с бизнес.
Конкуренцията е в основата на борсовата търговия. В книгата са намерили място основни теоретични понятия и практически постановки в управлението на борсовата институция.

…….

 

"Национална компания индустриални зони" има нов изпълнителен директор

София,  

04.04.2022 15:04

 (БТА)

От 31 март 2022 г. "Национална компания индустриални зони" ЕАД (НКИЗ) има нов изпълнителен директор – д-р Петко Николов, съобщиха от НКИЗ на интернет страницата си.

Д-р Николов има над 20-годишен управленски опит и е заемал длъжността председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, председател на Комисията за защита на конкуренцията и председател на Патентното ведомство на Република България.

"Нашата мисия е да подпомагаме Вашия инвестиционен процес, за да улесним реализирането на Вашите проекти. Уверяваме Ви, че в лицето на НКИЗ разполагате с доверен партньор за реализиране на Вашите инвестиции. Усилията ни ще бъдат насочени към утвърждаване на устойчива и благоприятна бизнес среда в индустриалните зони, управлявани от компанията", пишат от НКИЗ в обръщението си към инвеститорите и партньорите. 

……..

 

Форум "Инвеститори, стартъпи, администрация: ефективно взаимодействие" ще се състои в София на 6 април

София,  

04.04.2022 14:45

 (БТА)

Форум "Инвеститори, стартъпи, администрация: ефективно взаимодействие" ще се състои на 6 април в Българската търговско промишлена палата (БТПП), съобщиха от Палатата. Събитието е организирано от Съвета по инвестиции при БТПП и Софийската агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). На 6 април 2022 г. от 15.00 ч. в хибриден формат в БТПП, гр. София, ул. Искър 9, ет. 1, зала А и онлайн.

Целта на форума е да се представят възможности за финансиране и инвестиции за стартиращи компании; продукти и програми за финансиране на бизнеса; разработени технологични решения от стартъп компании, в отговор на различни предизвикателства на градската среда.

В събитието се очаква да се включат кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на СОАПИ Мария Христова, управителят на Общинския гаранционен фонд за малките и средните предприятия Николай Ценков, Димитър Стоилов, главен експерт "Бизнес развитие" в Българската банка за развитие.

…….. 

Мебелната фирма "Роси" премества цялото си производство в Чирпан

Чирпан,  

04.04.2022 13:00

 (БТА)

Мебелната фирма "Роси" премества цялото си производство в Чирпан. Това е станало ясно днес на работна среща на собственика на фирмата Валентин Колев с общинските съветници, информират от пресцентъра на общината. 

Кметът Ивайло Крачолов е предложил 20 дка за построяване на нов производствен цех, необходим за разширяване на производството. 

Пред съветниците Валентин Колев се е мотивирал защо иска да базира в Чирпан цялото си производство и да инвестира в нов сграден фонд. Целта на бизнесмена е не само да разшири производството си, но и да изгради съвременен логистичен център, който да обедини 10-те склада на фирмата в страната и да бъде отправна точка за търговията със съседни страни. Според Колев Чирпан е разположен на стратегическо място с потенциал, не само заради двете магистрали. Той благодари на кмета Крачолов за съдействието. Предприемачът е споделил, че от 2015 г., когато фирмата му е стъпила на чирпанска територия, за пръв път местната власт го е потърсила и чрез кмета си е отправила покана да развива в града цялата си дейност. Валентин  Колев освен това е откликнал на молбата на кмета Крачолов да спонсорира волейболен клуб "Яворов".

В момента за фирмата в Чирпан работят 30 души, половината от  които пътуват от Стара Загора. Предвижда се до една година служителите да се увеличат до 90-100 души.

"Ще ми трябват работници от Чирпан и района, но към този момент не намирам достатъчно желаещи",  е споделил собственикът на мебелната фирма "Роси". 

………

 

Руският борсов индекс MOEX е най-губещият в Централна и Източна Европа през март

Борсите в региона наваксват спадовете заради войната, SOFIX е шести по годишен ръст към края на март, а турският BIST100 е с най-големи повишения

Борсовите индекси в Централна и Източна Европа наваксват спада, който записаха в края на февруари и началото на март заради войната в Украйна. Това показват изчисления на Investor.bg, направени по данни на националните фондови борси в региона.

Най-губещ е водещият руски индекс MOEX, показват данните. Спадът на бенчмарка вероятно щеше да е още по-голям, но след нахлуването на руската армия в Украйна Московската фондова борса беше затворена за търговия в продължение на почти месец – от 28 февруари до 23 март включително.

На 24 март търговията на Московската беше поетапно възстановена. Отскоро тя работи на пълен работен ден. Разрешено е да се търгуват всички акции, но все още действа забраната за търговия от чужденци, както и за къси продажби.

Руският водещ индекс е единственият с годишен спад в ЦИЕ през март

В края на март 2022 г. в сравнение с март 2021 г. MOEX губи 23,67%. Той е и единственият индекс в Централна и Източна Европа с годишен спад през март.

В сравнение с началото на годината MOEX отчита понижение от 28,62%, а в края на март в сравнение с края на февруари регистрира спад от 19,22%.

През март 2022 г. в сравнение с март 2021 г. най-силен ръст отбелязва турският индекс BIST100 – 60,47%. На второ място по годишен ръст е BIRS в Босна и Херцеговина с 36,39%, а на трето е OMX Tallinn в Естония с 25,95%.

Следват MBI10 в Северна Македония с 25,85%, PX в Чехия с 25,39% и българският основен индекс SOFIX с 24,78% е на шесто място.

Украинският индекс PFTS отбелязва най-слаб годишен ръст – 0,4%, в края на март т.г. Украинската борса не работи от 24 февруари до 1 март включително, търговията беше възобновена на 2 март с облигации.

….

 

Илoн Мъск придоби дял в „Туитър“

публикувано на 04.04.22 в 14:44

Илон Мъск придоби 9.2% дял в „Туитър“, съобщава Би Би Си. Новината предизвика рязък скок на акциите на компанията с 25 на сто. Основателят на „Тесла“ е купил 73 486 938 акции в социалната мрежа на 14 март. Те са на обща стойност 2,89 милиарда долара. 

Милиардерът е редовен потребител на социалната мрежа и има над 80 милиона последователи. 

Покупката на акции в компанията идва на фона на скорошните изявления на Мъск, че "сериозно обмисля" да създаде собствена социална комуникационна платформа. 

…….

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Progumi.bg е най-новият играч на българския онлайн пазар за търговия с автомобилни гуми

 

Компанията предлага повече от 200 000 продукта от над 360 световни марки гуми и джанти, както и професионални консултации в сферата на безопасността и поддръжката

 

На българския онлайн пазар за продажба на автомобилни гуми и джанти навлиза нов играч. Той се нарича Progumi.bg и е изцяло българска компания. Сайтът е специализиран в доставката на гуми и джанти за леки коли, мотоциклети, лекотоварни и тежкотоварни автомобили, бусове, трактори, разнообразна индустриална и селскостопанска техника. На него са достъпни повече от 200 000 продукта от над 360 марки, включващи всички водещи световни имена в сектора. Предстои в близките месеци компанията да стъпи и на онлайн пазара в Гърция и Румъния.

 

Сайтът Progumi.bg се отличава с модерен дизайн и множество иновативни функции, създадени за удобство на неговите посетители. Той разполага с калкулатори за размери, търсене на гуми по марка и по други параметри. Екипът му включва опитни специалисти, достъпни през социалните мрежи, по телефон и по други канали, които във всеки момент могат да предоставят на клиентите консултация, да ги насочат към подходящ продукт и да им дадат съвети, свързани с поддръжката и безопасността на техните зимни и летни гуми. Сайтът поддържа и всички най-разпространени начини на плащане в България.

 

„Създавайки Progumi.bg, нашата цел е не просто да продаваме автомобилни гуми, а да осигурим на българските шофьори надеждност, спокойствие при шофиране във всякакви условия, безопасност за тях, техните близки и околните. И не на последно място – да им гарантираме персонално отношение от екип с дългогодишен опит и експертиза в продажбата на гуми и джанти. Мисията ни е да подобрим безопасността на пътя за всички участници в движението, спомагайки светът около нас да стане с една идея по-сигурен“ – споделя Данаил Велчев, управител на компанията.

 

 

……….

"Финансовото Г-20" вероятно ще завърши без комюнике срещата на 20 април

Вашингтон,  04.04.2022 12:05 (БТА)

Финансовите ръководители на страните от Г-20 са решили да не издават съвместно комюнике след срещата си, планирана за 20 април, заради спора около участието на Русия във формата след инвазията в Украйна, предаде Киодо, позовавайки се на източници. 

Финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от групата вместо това обмислят вариант Индонезия, която тази година е ротационен председател на групата, да представи резултатите от дискусиите след срещата във Вашингтон, според източниците. 

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви по-рано в отговор на руската агресия, че според него Русия трябва да бъде отстранена от Г-20. Други членки на форума също изразиха притеснения около участието на Москва. 

Очаква се, че Индонезия няма да изключи Русия от срещата и руски представители ще могат да се присъединят към дискусиите онлайн. Тогава обаче има вероятност от участие да се въздържат членки на Г-20, противопоставящи се на участието на Москва. 

На фона на световното поскъпване на енергоносителите и храните, което се засили на фона на продължаващата война в Украйна, се очакваше комюнике, което да бъде издадено на среща, свързана с Международния валутен фонд, която ще се проведе след събирането на Г-20. 

Г-20 включва Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Република Южна Африка, Южна Корея, Турция, САЩ и ЕС. Групата бе сформирана през 1999 г. за обсъждане на въпроси около постигането на международна финансова стабилност след азиатската валутна криза, започнала със срива на тайландския бат. 

………..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст