ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хотелиерите ще получат парите за украинските бежанци до 15 април

Парламент Илин Димитров ПП

Над 130 са хотелите, подслонили бягащи от войната в Украйна, които до момента са подали заявления за подпомагане от държавата. Това съобщи в Пловдив председателят на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров от "Продължаваме промяната". Той подчерта, че средствата ще бъдат преведени по сметките до 15 април. На този етап не се предвижда увеличение на парите за нощувка на човек, която е 40 лева на ден.

Спрямо подадените до момента заявления и фактури от страна на хотелиерите ще бъдат изплатени общо над 6 милиона лева до средата на месеца, уточни Илин Димитров.

"Засега сумата от 40 лева според информацията, която имаме от хотелиерите, като аз съм почти всеки ден на срещи с тях, тях ги устройва. Винаги може по-добре, факт е, но трима души в една стая, това е около 120 лева, което е напълно достатъчно. Вече времето се стопля и отоплението няма да излиза толкова скъпо. Знаете, че и токът се нормализира вече, така че за момента тя ще остане в този размер", обясни той.

Преди летния сезон основно предизвикателство е да бъде представена страната ни като безопасно място за туризъм особено на западните пазари, но и на тези около нас, каза още Илин Димитров.

"Те са многокомпонентни проблемите. Едните са от мините, другите са въобще от военната обстановка. Той вече COVID отстъпи, но като цяло регионът е нестабилен и това се забелязва от партньорите. Ние сега работим в тази насока. Ще бъдат показани клипчета, че тук е спокойно, хубаво, чисто, туристите са желани", допълни той.

И прогнозата на Илин Димитров за предстоящия летен сезон: "Ще бъде по-добър от миналия, но ще е далеч от 2019-та за съжаление. Ако не бяха възникнали военните действия, ние щяхме да стигнем почти нивата на 2019-та".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст