ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кремъл предупреди Запада: схемата “газ за рубли” е “прототип”

пазари

Схемата на руския президент Владимир Путин за разплащания за доставен руски газ в рубли е модел, който Русия ще разшири и за други основни експортни стоки след като Западът подписа упадъка на американския долар като замрази руски активи, заяви говорителят на Кремъл Дмитри Песков в предаване на "Канал едно" на руската държавна телевизия. 

Руското стопанство е на прага на най-дълбоката си криза от разпадането на Съветския съюз през 1991-а след като САЩ и съюзниците им наложиха тежки санкции на Москва заради нахлуването в Украйна. Досега основният икономически отговор на руската страна е разпореждането на Путин от 23 март за преводи в рубли за износа на руски газ и подписаният в края на месеца указ на президента, влязъл в сила на 1 април. Все пак, схемата позволява на купувачите да плащат в предвидените в договорите им валути, които впоследствие да се обменят в рубли от "Газпромбанк".   

Песков е убеден, че тази мярка ще бъде приложена и за други групи от стоки, без да посочва времева рамка. Той определя решението на Запада да замрази 300 млрд. долара от резервите на "Банк России" като "кражба", ускоряваща редуцирането на зависимостта от щатския долар и еврото като глобални резервни валути.

Песков подчертава, че Кремъл иска нова система, която да замени финансовата архитектура на Бретън Удс, създадена от западните сили през 1944-а. И смята, че макар в момента това да е далечна перспектива, тя ще се случи. А западните санкции срещу Русия само "ускоряват ерозията на доверието към долара и еврото".

Официални руски представители нееднократно са заявявали, че опитът на Запада да изолира една от най-богатите на природни ресурси държава е ирационално действие, което ще натовари потребителите с растящи разходи и ще потопи Европа и Америка в рецесия.  

Русия отдавна полага усилия да намали зависимостта си от зелените пари, въпреки че основният й износ – на петрол, природен газ и метали – е остойностен в американски долари на световните пазари. В глобален план щатската валута продължава да е най-активно търгувана и с най-голяма тежест в световния търговски обмен, следвана от еврото.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст