ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Словесна престрелка Гешев – Йорданова преди заседанието на ВСС

Иван Гешев Брюксел

За пореден път главният прокурор Иван Гешев нарече искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното му отстраняване „правно нищо“:

„Понеже не виждам никакъв смисъл, дори и политически смисъл при положение, че в момента, ако видите социологическите проучвания в тази така наречена съдебна реформа, защото това, което се пропагандира, не е съдебна реформа, интересува между 4 и 7 процента от българските граждани. Знаете какво ги интересува българските граждани – цените на тока, на газта, цените в магазините и какво ли още не и не виждам даже никаква политическа логика в това искане. И затова единственото обяснение, което имам, надявам се да не е така, това е овладяване на прокуратурата за използването ѝ за нелегитимни политически цели. Надявам се да не е така“, заяви Гешев.

Той коментира предложението за отстраняването си минути преди заседанието на Висшия съдебен съвет, който трябва да реши допустимо ли е то.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова от своя страна нарече „абсолютно невярно твърдение“ казаното от главния прокурор Иван Гешев, че чрез процедурата за предсрочното му освобождаване се цели „овладяване на държавното обвинение“.

Според нея това е опит да се измести фокуса на дискусията.

„Видно е, че министърът на правосъдието има конституционни правомощия да иска прекратяване на мандата на главния прокурор, както и между впрочем на председателите на ВКС и на ВАС, много ясно Конституционният съд е обосновал това правомощие, а именно от гледна точка на взаимодействие между държавните власти и в крайна сметка, че нито един в държавата не може да бъде недосегаем. А що се отнася до избор на следващия главен прокурор, процедурата е много ясна, в тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив“, коментира Йорданова.

Днес се провежда заседание на Висшия съдебен съвет, за да се прецени допустимо ли и предложението на правосъдния министър за предсрочно прекратяване мандата на обвинител номер едно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст