ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Ти Би Ай Банка“ с рекордна нетна печалба за 2021 г.

Питър Барон...

През последните години светът се сблъска с неочаквани предизвикателства – когато въздействието на глобалната пандемия започна да отслабва, последваха настоящите трагични събития в Украйна. Тези времена бяха трудни за всяка бизнес организация по света – някои обаче се оказаха по-устойчиви от други. През това време от TBI Bank предложиха множество нови продукти и инициативи, фокусирахме се върху своите клиенти и продължихме да изграждаме силен екип на основните си пазари, съобщават от кредитната институция.

Консолидираният ни неодитиран финансов отчет показва рекордна нетна печалба от 27.5 млн. евро за миналата година, което е с 39% повече от резултатите за 2020-а. През годината банката е присъединила нови партньори в своята BNPL платформа (включително и от нови индустрии) и към днешна дата присъства в над 14 000 търговски обекта в България и Румъния. Същевременно банката се адаптира към променящата се пазарна среда и потребителските предпочитания, което помогна на бизнеса й с крайни клиенти и с малки и средни предприятия да нарасне над средното за пазара и да допринесе положително за общия резултат.

Като един от лидерите в потребителското финансиране и BNPL в Югоизточна Европа, през миналата година са обслужени почти 1.25 млн. заявления за кредит в България и Румъния и сме отпуснали близо 500 000 кредита. Така в края на миналата година активите се увеличават с близо 30%, достигайки 710 млн. евро, а кредитният портфейл достига 544 млн. евро. Румъния, най-големият ни пазар, е лидер в растежа (38% за Румъния; 32% за всички пазари) и приноса към общите бизнес резултати. 

Въз основа на тези положителни бизнес резултати приходите на банката нарастват с 24% до 124 млн. евро, главно благодарение на 14% увеличение на нетния лихвен доход и 70% ръст на приходите от такси и комисиони. Увеличението на общите разходи с 19% до 61 млн. евро се дължи основно на ускорения ръст на кредитния портфейл и инвестициите в нови бизнес линии и пазари.

Заедно с това депозитното портфолио на банката достига 411 млн. евро в края на годината, отчитайки ръст, който значително изпреварва пазара. В пазарна среда, в която големите банки спряха да предлагат депозити и дори въведоха отрицателни лихви, „Ти Би Ай Банка“ запазва позицията си на едно от най-надеждните места за хората, които търсят положителна възвръщаемост на спестяванията си. Особено впечатляващ ръст е регистриран в Румъния, където увеличението на депозитното портфолио на банката с 53%, докато общият пазар се свиваше, отбелязват от „Ти Би Ай Банка“.

Според Питър Барон, главен изпълнителен директор на TBI, рекордно високите финансови резултати за 2021 г. отразяват работата на целия екип на TBI, който непрекъснато подобрява продуктите и услугите на всички пазари, на които оперира, отговаряйки на постоянно променящите се нужди на клиентите.  През миналата година банката отбелязва важен момент в историята си: навлизането на нови пазари – Литва и Гърция. „Амбицията ни за 2022 г. е да запазим лидерската си позиция в BNPL сегмента в Югоизточна Европа и да продължим да предизвикваме установените норми в банковия сектор. И, разбира се, ще продължим с усилията си в подкрепа на колегите и приятелите ни в Украйна, които са изправени пред много трудности“, отбелязва Барон.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст