ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В ЕС смятат, че е необходимо да продължат контактите с Русия

Европа. ЕС

Европейският съюз смята, че е необходимо да продължат дипломатическите контакти с Русия, но няма да се комментират възможните нови санкции. Това съобщи на брифинг в Брюксел говорителят на върховния представител по външната политика на ЕС Петер Стано.

"Ние смятаме президента на Русия Владимир Путин за причината за проблемите. Следователно, за да се реши проблемът е необходимо да продължат контактите с него. Европейският съюз смята, че е  необходимо да се запазят каналите за дипломация открити толкова дълго, колкото е възможно", е казал той.

Петер Стано е потвърдил, че заедно с това ЕС е готов да ускори работата по нови санкции срещу Руската федерация, но е отказал да коментира тяхното възможно съдържание. Той е отбелязал, че редица страни в ЕС и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел са предложили да се активизира процесът на въвеждане на санкции срещу Русия, мотивирайки това с новините за ситуацията в украинското градче Буча.

"Еврокомисията подготвя предложенията за санкции, а след това Съветът на ЕС взема  решение за одобряването им. Ние традиционно не коментираме мерките, които още не са гласувани", е заявил Петер Стано.

На 3 април от Министерството на отбраната на Русия опровергаха обвиненията от страна на Киев в убийството на мирни жители в Буча. От ведомството заявяват, че въоръжените сили на Руската федерация напълно са напуснали Буча още на 30 март, а "свидетелствата за престъпленията" са се появили едва на четвъртия ден, когато в града са пристигнали сътрудниците на Службата за сигурност на Украйна. От руското Министерство на отбрата  също така са подчертали, че на 31 март кметът на Буча Анатолий Федорук в свое видеообръщение е потвърдил, че в града няма руски военни, но  не е споменал за разстреляни по улиците местни жители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст