ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Властта проверява за нелоялни търговски практики из цялата страна

маргаритов

Съвместни проверки за нелоялни търговски практики започват в дните преди Великден от Комисия за защита на потребителите, Национална агенция по приходите, Българска агенция за безопасност на храните и Държавната комисия по стокови борси и тържища, съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов. "Над 100 души от КЗП ще се включат в проверките в цялата страна. Ще се гледа произхода на стоките, ще има наблюдение и на цените. Надявам се, че сформирайки тези проверки, няма да има хора, които да се изкушат да изкарат пари на гърба на някой друг", каза той.

Всяка година КЗП налага около 200 глоби за нелоялни търговски практики. С последните промени в закона санкциите за търговците достигат до 50 000 лв.

Продължава проверката на КЗП и КЗК за обявено олио на промоционална цена от търговска верига, което не е достигнало до потребителите. От веригата са обяснили липсата на наличност с проблем с доставката. Ако обаче се докажат съгласувани действия, ще бъдат наложени санкции, каза Маргаритов и посъветва хората да не се вторачват в конкретен продукт с намалена цена в търговска брошура, а да търсят изгодна конфигурация за покупка на всичко необходимо. "Аз, например, като потребител, съм привърженик на подхода, при който няколко дни преди да направя по-голям пазар, преглеждам брошури на различни търговски вериги и си правя план какво откъде да купя. Така, когато се прибера вкъщи, знам, че съм пазарувал изгодно, поне спрямо това, което съм видял като цени".

Димитър Маргаритов призова хората да не се поддават на дезинформация, за да не се стига до изкуствено създадено напрежение като опашките за бензин или олио отпреди няколко седмици. "Трябва да се знае, че няма никакъв риск от недостиг на продукти от първа необходимост. Паниката с бензина и олиото се дължи на дезинформация, че се очаква дефицит и това е възможно да се случи и с други продукти. По този начин цената им допълнително се покачва извън инфлацията. Трябва да има говорене от страна на властите към хората и ние това се опитваме да правим. Хората, които се презапасяват, не си дават сметка, че понякога им е по-изгодно да пазаруват дори и на по-скъпа цена, отколкото да се презапасяват със стоки със сравнително кратък срок на годност. Защото, ако например съм си купил голямо количество олио за 4 лв. литъра и му изтече срока след година, а аз изхвърля останалото количество, ще се окаже, че съм си го купил на по-висока цена" – заключи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст