F 16 и нашенската крипто-краставица

краставица

След като стана ясно, че платените на зелено през 2019 г. от правителството на Бойко Борисов изтребители F 16 ще получим чак през 2025 г., от САЩ долетя новината, че отвъд океана са одобрили намерението да ни продадат и още 8 такива самолета. С една цел – с оглед войната в Украйна, да бъде подсилена сигурността ни като държава членка на НАТО. 

Ако действително сигурността на България беше от жизнено важно значение, платените от Борисов самолети можеха да пристигнат и по-рано, без производителите им да се оправдават за закъснението с пандемията. А понеже сме напълно предвидими евроатлантически партньори, САЩ спокойно можеха да ни услужат временно с 25-30 изтребителя от по-старо поколение, докато дойдат новите. А не да се налага до 2025 г. да пазим небето си със старите МиГ-ове.

Да не говорим, че при подобно закъснение би трябвало да има неустойка. За неустойка обаче никой не смее да каже и дума.

За капак МиГ-овете също са проблемни. НАТО и САЩ ни притискат да предоставим годните да летят на Украйна. Както и всякаква бойна железария от времето на СССР, която имаме на склад. Безвъзмездно и завинаги, естествено.

По този повод се задълбочава притеснението, че случили се това, ще се превърнем в потенциална мишена на Русия. Въпреки обещанията на САЩ и НАТО да бранят всяка педя българска земя. Каква файда от това, ако руснаците започнат да ни замерят с "Кинжал"-и и прочие технологични свръхзвукови килъри?

В тази ситуация изявлението на заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, че решението на Държавния департамент на САЩ да да одобри сделката с нищо не задължава България, защото е част от вътрешна процедура между правителството и Конгреса, е по-скоро смехотворно.

Тази вътрешна процедура е задействана… по наша инициатива. Миналата година служебният военен министър Георги Панайотов поиска от Щатите проектодоговор за втори транш изтребители. И след като онзи ден САЩ ни дадоха зелена светлина за сделката, вече… няма не искам, няма недей! Ще се бръкнем за нови 1.673 млрд. долара – повечето накуп, тъй като – ако изобщо ни разрешат разсрочено плащане – то ще е в кратки срокове.

Така че коалиционното правителство на Кирил Петков се изправи пред още един главоболен въпрос: не дали, а колко скоро ще похарчи още близо 3 млрд. лв. за 8 нови самолета, които ще получим след една петилетка най-рано. Когато – дай, боже! – войната в Украйна отдавна ще е прекратена, независимо как и от кого.

Това решение трябва да бъде взето на фона на все по-ожесточените политически сблъсъци между управляващи и опозиция, изострящата се енергийна криза, увеличаващи се цени на горивата, риска от спиране на доставките на руски газ, ширещата се спекула с храни, опасността от изпразване на зърнения хамбар на държавата, растящата инфлация… А да – и на опасенията, че можем да се превърнем в потенциална мишена на Русия, ако  "Демократична България" продължава да напира да подарим на Украйна остарелите МиГ-ове.

Всъщност, въпросът е съвсем прост: трябва ли да се дават милиарди за оръжие, докато българите харчат все повече пари за храна, режийни и услуги, без правителството да направи каквото и да е, за да облекчи положението им? А краставицата е на път да се превърне в нашенската криптовалута, гонейки невиждани цени? 

 А беше време, когато ЕС искаше да ни наказва, че произвеждаме криви, а не калибрирани краставици…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст