Караджов: Работи се по закон за развитието на инфраструктурата

Парламент Гроздан Караджов

"Състоянието, в което заварваме пътищата, е меко казано отвратително. Първата стъпка ще бъдат усилията, които ще хвърлим през тази година, за да се оправят магистрали, първокласни и скоростни пътища. След това ще се пренесем и към второкласните." Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

"За първи път е сложено толкова голямо финансиране. Държавата предварително слага тази надбавка, която ще получи след това. Ние, като държавно управление, първо даваме – след това обаче искаме този, който ползва – да плаща. 2/3 от средствата за 2021 г. са платени от винетките – не е честно и трябва да балансираме. Тези 2/3 трябва да идват от тежкотоварните превози”, подчерта министърът пред NOVA. "Фактите са, че тол системата е трябвало да влезе с реален обхват още преди две години. И в момента второкласните пътища са в нейния обхват, но са с нула стотинки. Две години ваканция за превозвачите", допълни той.

Караджов обяви, че вече се работи по идеи за закон, който да стимулира развитието на инфраструктурата, като съкрати всички срокове. "Ако искате по законен път да започнем магистрала, между 5 и 6 години отнемат само процедурните правила. Законът за устройството на територията е непригоден за инфраструктурните проекти”, каза още транспортният министър. И добави, че 278 са започнатите и недовършени ремонти на пътища в страната. Има напредък по 1,2 и 3 участък от магистрала „Хемус”. Сериозен напредък има и по скоростния път Ботевград – Видин.

Вицепремиерът посочи, че задачата, която си е поставил за края на месеца или началото на май е да бъде разплетен казусът с „ин хаус” процедурите. "Аз не мога да спра работата по автомагистралите. Ако я прекратя, рискът да не си върнат 35% или 1,3 млрд. лева за мен е прекомерен и няма да взема такова решение”, увери той. "Кражбите позволяват между фирмите и властта да стане симбиоза. От първия ден съм казал, че срещи с фирми при мен няма да има никакви. Не искам нито да ги знам, нито да ги познавам. Където има грешки, трябва да се плащат неустойки", изтъкна министърът.

Кандидатите за управител на БНБ

"За управител на БНБ има двама кандидати. Това приемам като съревнование. Единната кандидатура носи политическото послание, че една стабилна коалиция излъчва един кандидат. Бих казал, че стабилна коалиция може да излъчи и двама, и трима кандидати", уточни Караджов. "Който завоюва повече гласове и откъдето ги завоюва. Далеч съм от мисълта, че тези гласове ще се разделят. Мисля, че ще има депутати от различни цветове, които ще гласуват и за единия, и за другия. Защото и двамата са добри. Това е моето предположение и съм почти убеден, че ще стане така", прогнозира Караджов.

По повод кандидата на "Има такъв народ" – Любомир Каримански, вицепремиерът заяви, че с него се работи лесно, делови човек е: "Като морални устои е човек, който никога не би допуснал второ КТБ. Не знам откъде се породи тази цялата истерия." По думите му идеята, че ДПС ще реши кой да е кандидатът не отговаря на действителността: "Тя е много опростено математическа. В парламента в момента има хора, които подкрепят и двамата кандидати. Това ще си проличи по гласуването."

Оръжията за Украйна

За изпращане на оръжия към Украйна Караджов поясни, че това е тема изцяло за Народното събрание. "Не съм получавал инструкции от "Има такъв народ" за това какво да ми бъде мнението. Ние трябва да помогнем по всеки един начин, по който Украйна поиска от нас. Всяка една помощ, включително била тя и военна, би трябвало да им бъде предоставена", смята министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст