ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съветът за сигурност на ООН заседава заради убийствата в Буча

ООН съвет за сигурност

Украинският президент Володимир Зеленски ще говори на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Украйна, на което се очаква да бъдат обсъдени главно събитията в украинския град Буча. Това обяви в Туитър британската дипломатическа мисия в международната организация, която председателства този месец Съвета, предаде Франс прес.

Мисията не уточни дали обръщението на Зеленски чрез видеовръзка ще бъде пряко, или ще е записано предварително.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд съобщи вчера, че на днешното заседание ще бъдат обсъдени доказателства за военни престъпления, извършени на територията на Украйна, в това число в Буча. "Ще използваме председателството си на Съвета за сигурност, за да осигурим прозрачност, отговорност и справедливост", каза тя.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя свика снощи извънредна пресконференция, след като ротационният председател на Съвета за сигурност този месец – Великобритания – два пъти за денонощие отхвърли руските искания за заседание във връзка със събитията в украинския град Буча, предаде ТАСС.

На брифинга Небензя представи доказателства за организирането на провокации в града и коментира намерението на Вашингтон и Лондон да предложат гласуване за отстраняване на Русия от Съвета на ООН по правата на човека.

На пресконференцията руските дипломати показаха видеозаписи от Буча, заснети веднага след изтеглянето на руските войски от града – тела на загинали по улиците няма. Заснетите украински военни и кметът на града са в приповдигнато настроение, обявяват своята "победа" и не споменават никакви убийства, отбелязва ТАСС.

Небензя подчерта, че руските военни нямат никакво отношение към зверствата над мирното население в Буча.

"От самото начало беше очевидно, че това не е нищо повече от поредната подготвена провокация, целяща дискредитиране и дехуманизиране на руските военни и оказване на политически натиск върху Русия", каза той. Руският представител обърна внимание на факта, че четири дни след като руските военни са напуснали Буча, там не е имало "нито един признак за жестокости, нито веднъж не е споменавано за тях".

Небензя каза, че Русия разполага с фактически доказателства за провокации в Буча. "Готвим се възможно най-бързо да ги представим пред Съвета за сигурност", заяви той. "Видеозаписите, които показах (…) не дават никакви основания за съмнения, че това е постановка. Ще представим и нови доказателства за това", допълни той.

Във връзка с намерението на САЩ и Великобритания да свикат гласуване в Общото събрание на ООН за отстраняване на Русия от Съвета на организацията по правата на човека Небензя каза, че това няма да улесни и стимулира мирните преговори между Русия и Украйна.

Британският външен министър Елизабет Тръс заяви по-рано, че членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека трябва да бъде замразено заради откритите в Буча тела и масови гробове, предаде Ройтерс.

"Предвид сериозните доказателства за военни престъпления, включително информации за масови гробове и отвратително клане в Буча, Русия не може да остане член на Съвета на ООН по правата на човека", написа тя в Туитър. "Членството на Русия трябва да бъде замразено."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст