ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Раздвижване вляво – Манолова стяга социална партия

Мая Манолова

На някои нашенски политици май им замириса на избори и бързат да се позиционират в по-предните редици. Че това правителство няма да изкара пълен четиригодишен мандат е повече от ясно. Но вече не е сигурно, че ще успее да добута и до местния вот през 2023 година. От друга страна социологическите проучвания показват, че българите не искат и да чуят за гласуване сега, след миналогодишния маратон. Каквото и да ни очаква обаче една амбициозна политическа фурия започна да се готви за предсрочни избори.

Бившото червено острие Мая Манолова стартира свой партиен проект, събирайки на 4 април инициативен комитет от над 100 души. На 1 май ще се състои и официалното учредяване на новата социална – според заявките на самата Манолова – политическа партия, наречена „Изправи се България”. Основа или ядро на формацията ще е гражданската платформа „Изправи се.БГ”.                                         .

До 2015 г. Манолова

беше едно от ярките лица на БСП.

Двете с Корнелия Нинова тровеха живота на премиера Бойко Борисов, когато благоволеше да се появи на парламентарен контрол. Манолова беше и зам.-председател на 42-то Народно събрание, а оглавяваната от нея комисия изработи нов Изборен кодекс.

"Русата фурия", както я наричаха, беше готова да се кандидатира и за лидер на социалистите, но в крайна сметка предпочете да избегне битката с не по-малко амбициозната, напориста и борбена Нинова. Същата година Манолова се кандидатира за национален омбудсман и беше избрана от Народното събрание в голяма степен с гласовете на депутатите на ГЕРБ, които доминираха тогавашния парламент. Поради това по-късно беше подозирана в договорки с Борисов, независимо от тежките критики към него и управлението му.

Както се казва обаче, шило в торба не стои и през 2019-та Манолова изостави поста си, за да се втурне в надпреварата за кметския стол в София. Тя беше издигната от широк инициативен комитет, който по-късно прерасна в гражданската платформа "Изправи се.БГ". БСП-София също застана зад нея, което й осигури подкрепата на левите избиратели. Въпреки това

Манолова изгуби състезанието.

Тогава повечето наблюдатели бяха сигурни, че тя ще създаде своя партия, само че Манолова основа гражданско сдружение, което през лятото на 2020 г. активно се включи в избухналите антиправителствени протести.Това се оказа печеливш ход и на следващата година с коалицията "Изправи се.БГ! Мутри вън!" (по-късно преименувана на "Изправи се.БГ! Ние идваме"), в която се вля т. нар. Отровно трио, формациите на Татяна Дончева и на Мария Капон, Мая Манолова отново стана депутат в 45-ия и 46-ия парламент. Животът им се оказа твърде кратък, но при все това ръководената от нея комисия по ревизия на управленията на ГЕРБ, успя да изкара на бял свят редица злоупотреби и закононарушения.

Така или иначе на изборите през ноември коалицията й не успя да мине прага за влизане в Народното събрание и се разпадна. Една от формациите, които влизаха в състава й – партия „Волт”, се включи в „Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев. А Манолова, която в началото беше благосклонно настроена към тях и правителството им, постепенно започна да става

все по-остро критична към новите управляващи.

Особено към бившата си съпартийка Корнелия Нинова и водената от нея социална политика. Нещо повече, тя влага почти същата страст и стръв, с която се нахвърляше навремето върху Борисов.

Всъщност Мая Манолова полага големи усилия да позиционира новата си партия именно в социалната ниша и да се заяви като социална алтернатива на сегашната власт. Бившата социалистка обяви, че гражданската й платформа досега е предлагала решения в защита на обикновените хора и е време да прерасне в политически субект, който да реализира тези решения. По думите й година след първите избори, които отстраниха ГЕРБ от управлението, моделът „Борисов” се е запазил и се възпроизвежда от новите управници, които са се отказали от реформи. Така се създавала възможност за реванш на тези, срещу които хората викаха „Мутри, вън!”.

По думите й заради неизпълнението на обещанията да бъде разграден моделът, кабинетът да ни преведе през кризите, да се повишат доходите, да се върне чувството за справедливост чрез реформа на съдебната система., правителството реално подмени вота на хората. "Заради огромните надежди разочарованието на българските граждани е огромно. Управляващите предадоха своите избиратели, партията на Нинова предаде пенсионерите, за които твърдеше, че се грижи“, обяви Манолова въпреки че от началото на мандата им са минали по-малко от четири месеца,и още от първия ден им се стовариха куп непредвидени кризи, които малко или много поизместиха на заден план първоначалните намерения на коалиционните партньори.

По повод на сегашния си политически проект Манолова изтъкна, че има нужда от партия, която да постави в центъра на своята работа

социалната политика и подкрепата за хората,

"която да се занимава със социалните проблеми на българите – доходи, работа, данъчна система в подкрепа на нискодоходните групи, подкрепа за дребните земеделски производители“.

Лидерът на „Изправи се България” смята, че формацията на Нинова не е изпълнила нищо от своя план за първите 100 дни: нито има необлагаем минимум за работните заплати, нито има преизчисление на пенсиите, нито има подкрепа за семействата с деца… Според нея остава впечатление, че БСП се интересува само от собственото си оцеляване и устройването на приближени кадри на председателката по високите етажи на властта.

В крайна сметка е факт, че има ниша за социална партия в българската политика, но

въпросът е какво ще предложи тя.

Ако предложи нова модерна, ефективна социална политика – добре. Но ако ще пробутва отново стари идеи, дъвкани и предъвквани през годините – няма смисъл. А и дали точно Мая Манолова е подходящият лидер на едно такова формирование? Тя не е безспорен авторитет, за да успее да привлече хора с имена и тежест в обществото. Очевидно стремежът й е нейният  политическият проект да стане приемлив пристан както за противници на ГЕРБ, така и за разочаровани от „Продължаваме промяната”, а също и за недоволни от Нинова членове на БСП и симпатизанти.

Разбира се, всичко е много условно, тъй като броят избиратели е константна величина и на избори гласоподавателите само се преразпределят. Затова новите партии у нас или засмукват като прахосмукачка електорат от останалите формации – както беше при НДСВ, ГЕРБ и ПП, или остават зад парламентарния борд с някакъв мижав резултат.

Да не забравяме, че и ексвоенният министър Стефан Янев направи заявка за свой политически проект, който също ще се цели в лявото (социалното) и в патриотично-националистическото пространство. А това означава, че е готов да дръпне едновременно черджетата и изпод краката на Нинова и Манолова, и изпод нозете на "Възраждане” и остатъците от „Атака”, ВМРО и НФСБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст