ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Средствата по Плана – 13. 521 млрд. лева – не са подарък

Министерство на финансите Асен Василев

Правителството прие актуализираната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост. Очакваме утре, 7 април, при посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ЕК официално да го одобри, обяви в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той уточни, че Планът се е забавил с 37 работни дни, след което поясни: Планът е на обща стойност от 13. 521 млрд. лева, от които националното съфинансиране е в размер на  2.124 млрд. лева.

България изпълнява ангажиментите по Зеления преход, без това да налага затваряне на въглищните мощности в Маришкия басейн.

"Имахме три опции", обясни Василев и уточни:

1. Първа опция – да не изпълним поетите ангажименти и да нямаме План за възстановяване;

2. Втора опция – да се затворят между 1400 – 1600 мегавата от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани от работа с въглища в работа с газ, което би направило България зависима от вносни източници на гориво;

3. Трета опция, която именно и кабинетът е успял да договори: България да си запази енергийния суверенитет, да не затваря въглищни мощности в Маришкия басейн и да предприеме всички възможни мерки за намаляване на пиковото потребление, като изгради сериозен комплекс от батерии със същите възможности като ПАВЕЦ "Чаира"; като започне проучване за геотермална енергия и разгърне огромна национална програма за саниране, за която са предвидени около 1.800 млрд. лева.

Тук Василев отбеляза и че ще бъдат подпомогнати над 10 хил. проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната.

Освен енергетиката Планът включва значителни средства за STEM-центрове и подготовка на учителите за тях. За тази модернизация на образователната инфраструктура ще бъдат заделени над 1.200 млрд. лева. За наука и иновации се предвиждат 400 млн. лева, а 1. 350 млрд. лева ще бъдат отделени за програма за икономическа трансформация, която да подпомогне българския бизнес. Предвидени са и допълнителни 216 млн. лева по програма за подкрепа за развитие на индустриалните зони.

Заделени са около 700 млн. лева за цифрова свързаност, така че в общинските центрове, до всяко населено място да има широколентов интернет и възможност за бърз достъп до информация.

Има предвидени над 500 млн. лева за нови влакове, включително и градски железници. Предстои увеличаване на скоростите на движение на влаковете по съществуващите жп-линии, с внедряването на нови системи за тяхното управление.

Отделно 112 млн. лева са предвидени за комплексно управление – контрол и ефективно използване на водите. Очакват се 300 млн. лева за доизграждане и конструкция на водоснабдителни и канализационни системи в местата, които не попадат в другите програми (става дума за населени места с между 2 хиляди и 10 хиляди жители).  Над 1 млрд. лева ще бъдат вложени в социално включване, от които имаме значителни средства за изграждане на въздушна помощ и трансформация на системата на 112, като освен това 350 млн. лева ще бъдат вложени в модернизиране на лечебните заведения за болнична помощ, 107 млн. лева за изграждане на центрове за интервенционална диагностика и за лечение на мозъчносъдови заболявания, а 643 млн. лева – за модернизиране на дългосрочната грижа за пенсионерите.

"Като цяло тези средства са огромен шанс България да трансформира икономиката си и обществото си. За да се случи, ще трябва да направим и редица реформи, които също са заложени в Плана за възстановяване. Тези средства не идват като подарък. Ако не направим реформите – няма да получим средствата" – подчерта Асен Василев и продължи:

"Правителството е предвидило в рамките на бюджета да има предварително изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост, което означава, че от утре министерствата могат да започнат подготовката на проектите по посочените програми и в най-кратки срокове тези средства ще стигнат до българските фирми и до българските граждани, без да трябва да се чакат допълнителни плащания от страна на Европейската комисия.

Част от предвидените реформи са вече направени, така че очакваме в рамките на следващите три до четири месеца да изпратим искане за плащане, след което средствата ще бъдат възстановени. Но няма да ни се налага да чакаме – самото изпълнение и работата по тези проекти може да започне от утре" – подчерта вицепремиерът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст