ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Български научни институти са избрани за тестови центрове на НАТО за нови технологии

нато централа

Институтът „Големи данни в полза на интелигентното общество” (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институтът по отбрана “Проф. Цветан Лазаров“ бяха избрани за тестови центрове на НАТО за разработване на нови технологии в областта на големите данни и изкуствения интелект. Това съобщи лично Генералният Секретар на НАТО Йенс Столтенберг на специална пресконференция в рамките на министерската среща на НАТО в Брюксел на 6-7 април.

Тестовите центрове на НАТО за нови технологии са ключов елемент от Ускорителя за иновации в отбранителния сектор в северноатлантическия регион (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA), който бе създаден от съюзниците през 2021 г., за да засили общия технологичен потенциал на Алианса за отговор на новите предизвикателства. Ускорителят за иновации ще подпомага технологичното сътрудничество и обмена на информация между съюзниците, чрез засилване на способностите за граждански иновации, сътрудничеството между академичния и частния сектор, вкл. с новосъздадени компании (start-ups), както и развиване на следващото поколение технологии, които отговарят на нуждите за сигурност и отбрана.

Министерството на външните работи, съвместно с Министерството на отбраната и Постоянната ни делегация в НАТО, оказаха подкрепа и съдействие на българските научни институти през всички етапи на кандидатстване и оценяване в Международния секретариат на НАТО. Получената висока оценка от НАТО доказва безспорно, че България е държава, която има огромен потенциал да развива и внедрява нови технологии. За България това е възможност в следващите години да допринася чрез висока степен на споделеност и прагматизъм с нашите съюзници от НАТО за военно-технологичното развитие на Алианса. Позиционирането на България сред водещите технологично развити държави ще позволи на български компании и научни институти да участват пълноценно в разработване и прилагане на нови технологични продукти и решения за трансатлантическата сигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст