ЕС е дал 1 млрд. евро на Украйна и всеки ден по толкова на Русия

Жозеп Борел

ЕС е платил 35 милиарда евро за руска енергия от началото на войната в сравнение с 1 милиард евро, които изпрати на Украйна под формата на чуждестранна помощ, каза Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, предаде Евронюз.

"[Украинският президент] Зеленски има нужда да му казваме по-рядко, че е герой, и да му даваме повече оръжия, за да се бие. Това очакват украинците от нас и това правим ние; и трябва да го направим по-бързо. Оказване на натиск върху Русия и въоръжаване на Украйна. Помогнете им да се борят с нахлуващите сили с всички възможности, с които разполагаме", каза Борел пред Европейския парламент в сряда.

"Дадохме на Украйна близо 1 милиард евро. Това може да изглежда много, но 1 милиард евро е това, което плащаме на Путин всеки ден за енергията, която той ни предоставя. От началото на войната ние му дадохме 35 милиарда евро в сравнение с 1 милиард евро, които дадохме на Украйна, за да се въоръжи."

Днес или утре лидерите на страните членки от Европейския съюз може да се договорят за пети пореден пакет от санкции срещу Русия, сред които и забрана за вноса на въглища, заяви  Жозеп Борел.

Санкциите ще бъдат наложени "вероятно днес следобед или най-късно утре“, каза той пред журналисти при пристигането си в централата на НАТО в Брюксел, за да участва в среща на алианса. 

Силната зависимост на ЕС от руския нефт, газ и въглища беше разкрита от войната в Украйна, отбелязва Евронюз.

Все по-голям хор от гласове призовава блока да приложи пълно ембарго върху руските изкопаеми горива, които миналата година възлизат на над 99 милиарда евро и се смята, че с тях е финансирана военната машина на Кремъл.

Но въпросът предизвиква разделение между държавите-членки, които имат различни енергийни миксове и поради това са неравномерно изложени на последиците от спиране на вноса. Докато Полша и балтийските държави казват, че този ход е морален дълг за ЕС, германският бизнес предупреди за "стръмна рецесия", ако бъде въведено пълно ембарго.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст