ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фон дер Лайен одобри и похвали Плана за възстановяване

Кирил Петков

"Много благодаря на Урсула фон дер Лайен за предаването на Плана ни за възстановяване и устойчивост". Така министър-председателят Кирил Петков започна общата пресконференция, която даде заедно с председателя на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен, дошла на посещение у нас.

"С този План, който е на стойност над 12 млрд. лева или близо 10% от нашата икономика, България ще има възможност да се трансформира. Да си гарантира енергийната сигурност, използвайки най-нови технологии и намалявайки зависимостта от природен газ; да отключи потенциала на геотермалните си води; да реформира върховенството на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор чрез назначаването на съдия, който може временно да го разследва, а след това обратно да се върне на поста си като съдия; да реформира антикорупционната комисия, така че наистина да започне да работи; да реформира начина на провеждане на обществените поръчки, да модернизира жп-железниците, да модернизира образователната инфраструктура, да инвестира в нови изследвания и иновации; да вложи над 1.300 млрд. лева в икономическа трансформация, да помогне на нови стартиращи компании и да помогне и на по-старите да се модернизират" – изброи премиерът очакванията от Плана.

На свой ред Урсула фон дер Лайен посочи, че очаква с нетърпение посещението си в Софийския университет – мястото, където са върховите постижения на България.

"В Европа говорим за това, че трябва да съчетаем върховите постижения на науката с бизнес сектора за разработване на продукти, които могат да създадат пазарна стойност. Имаме изключителни иновативни проекти, например сателитната технология, за която имаме големи надежди. Такива иновации са много важни, за да можем да запазим икономиката и обществото конкурентоспособни и устойчиви.

Иновациите, сигурните технологии са сериозен актив във все по-бурния свят. И Планът за следващото поколение на ЕС – Планът за възстановяване и устойчивост – цели именно модернизиране на континента с бюджет от 800 млрд. евро.

Имаме три приоритета. Първият е Зеленият пакт – темата за чистата енергия, която ще е от полза не само за климата, но и за нашата независимост. Вторият приоритет е дигитализацията, а третият – инвестициите, благодарение на които нашите общества да станат по-силни.

Европейската комисия дава зелена светлина на Плана на България именно защото почти 60% от него подкрепя Зеления преход, с декарбонизацията, със законообвързващите ограничения за емисиите, със съхраняването на енергия, с реформата в пазара на електричество, с инвестициите в интелигентни мрежи, с инвестициите за взаимовръзки с Румъния и Гърция, с цел диверсификация на енергийните доставки, да не бъдем повече зависими от руския газ и петрол.

Включени са и близо 1 млрд. евро за енергийни иновации. На второ място чрез цифровия преход Планът ви гарантира, че обществените услуги ще са по-ефективни и достъпни чрез цифровизация и чрез високо скоростен интернет в селските райони. Създават се и технологии за 5G, което е много важно, за да може цялата страна да бъде свързана и дигитализирана. Не на последно място близо 450 млн. евро ще се вложат в това бъларските студенти да развият необходимите дигитални умения за бъдещето.

По този начин българският план отговаря на условията – съчетава инвестиции в зеления преход с реформи и структурни предизвикателства. Много важно нещо е засилването на схемата за минималния доход и подкрепата за най-уязвимите. Предвидени са средства и за преодоляване на недостатъците в здравеопазването, във време, в което заради пандемията разбрахме колко важна е работата на медицинските работници на първа линия.

Също така са въведени и широки антикорупционни мерки, за които вие, споменахте. Лично аз се радвам, че поставяте фокус върху достъпа на децата до образование още от 4-годишна възраст" – сподели своите впечатления от Плана ни Урсула фон дер Лайен.

След това, преди да даде оценката на Европейската комисия за него, тя благодари на българския народ за изключителната му щедрост към украинците, бягащи от войната в родината си.

"Вие посрещнахте над 130 хил. бежанци във вашата страна – много от тях останаха тук. Но при положение, че не знаем кога ще свърши конфликтът, е важно да мобилизираме всички усилия, за да помогнем на бежанците. Сега европейските фондове са по-гъвкави, за да станат веднага достъпни за вас, за да можете да покриете разходите за бежанците. Тази събота Европейската комисия организира онлайн събитие, с което искаме да призовем целия свят към повече благотворителност за Украйна" – завърши изказването си Урсула фон дер Лайен.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст