ГЕРБ е против отстъпление от ветото върху европреговорите на РСМ

Парламент Томислав Дончев

От ГЕРБ са против всяко отстъпление от наложеното вето върху преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.

„Ние не допускаме отстъпление, няма никаква причина за промяна на позицията ни, която сме изразявали преди половин, една, година и половина или две“, заяви зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

Темата за РСМ коментираха по рано и от управляващата коалиция.

За „Има такъв народ“ позицията на България за Северна Македония не подлежи на договорки, а отстъплението може да застраши стабилността на управляващата коалиция, заяви по-рано днес депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Задкулисни разговори за Република Северна Македония няма, заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Той каза категорично, че няма поет ангажимент за вдигане на българското вето пред Северна Македония.

А лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска от парламента да бъде проведен национален референдум по позицията на България за ветото на преговорите за еврочленството на Северна Македония.

Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК – нещо, което до момента е съвършено неясно. Това каза по време на брифинг в кулоарите на парламента Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Ние имаме правото и задължението да задаваме въпроси, защото версията на плана, се появи едва вчера. Излизат куп въпроси – и стари, и нови. Изникват доста въпроси, дори и при бегло запознаване с текста“, допълни още Томислав Дончев.

"Да направиш публично достояние текста малко преди одобряването на ЕК, потенциал за обществена дискусия няма, това е прозрачност, направо кристална прозрачност. Разбира се, това не е краят на процедурата. За да имаме одобрен план в пълния смисъл на думата и България да има право да го изпълнява, е необходимо одобрение на Съвета. Но искрено се надявам това да се случи в следващите няколко седмици. Трябва да поздравя всички екипи последната година и половина, които работиха по текста на плана", каза Томислав Дончев.

"Това е първата стъпка към приватизацията на тези дружества – нещо, което ние устояхме през годините. Очевидно, че има поети ангажименти, поети от правителството на Кирил Петков. Никой няма право да поставя на карта енергийната ни сигурност", каза Теменужка Петкова и посочи за пример стр. 116 от плана, мярка 11.

"Не е видно какъв ангажимент е поеман за Маришкия басейн. По наше време водихме стоически битки и устояхме, за да не посочим дата за затваряне на тези мощности“, заяви Жечо Станков.

Европейската комисия дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България. Това стана ясно по-рано на съвместна пресконференция в Министерския съвет на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера Кирил Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст