ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Йоханес Хан: Украйна ще има нужда от План “Маршал”

йоханес хан

Украйна ще има нужда от план за реконструкция след войната с Русия, подобен на плана, предложен от САЩ на Европа след Втората световна война, заяви еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан, съобщи Ройтерс.

В рамките на плана "Маршал" след Втората световна война САЩ отпускат на Европа еквивалента на около 200 милиарда долара по днешни цени в продължение на четири години под формата на икономическа и техническа помощ.

"Мисля, че това, което ще бъде нужно на Украйна в крайна сметка, е обновен вариант на плана "Маршал", каза Хан на пресконференция.

Тоя заяви, че това ще помогне на Украйна да се възстанови за кратко време, вместо в продължение на десетилетия, от тежките разрушения, нанесени от руската армия, и ще доведе до по-бързо сближаване на Украйна с Европейския съюз.

Киев подаде молба да стане страна-кандидат за присъединяване към ЕС. Дори в мирно време този процес е дълъг и е направен почти невъзможен от войната, която бушува в страната.

Хан не даде оценки каква сума ще бъде необходима, но заяви, че усилията за възстановяване на Украйна не могат да бъдат поети само от Европа и че най-вероятно страните от Г-20, включително Русия, ще трябва да участват.

Хан повтори, че засега ЕС не планира да отвори нова съвместна схема за издаване на облигации за справяне с икономическите и социалните последствия от войната в Украйна. Той отбеляза, че има все още достатъчно неоползотворени евтини кредити в европейския фонд за възстановяване, които правителствата биха могли да поискат. Той отбеляза, че от общо 380 млрд. евро евтини кредити на разположение във фонда досега правителствата са поискали 166 млрд., а 214 млрд. все още са достъпни.

Хан каза още, че за покриване на някои разходи, свързани с украинските бежанци, влезли в страните от ЕС, страните-членки могат да използват някои от фондовете, отпуснати им по бюджета на ЕС за 2021 – 2027 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст