Осмяната като “боклук” рубла бързо се възстановява

валути

Колапсът на рублата след началото на войната в Украйна бе убедителен символ на новата финансова изолация на Москва. 

Международните санкции срещу режима на президента Владимир Путин потопиха руската валута до почти 140 рубли за един щ. долар, извиквайки спомените за погрома, нанесен по време на руската финансова криза от 1998-а когато страната спря обслужването на деноминирания в рубли държавен дълг и фалира огромния хеджингов фонд LTCM. Колапсът на руските пари бе достатъчно стремителен, за да провокира коментара на американския президент Джо Байдън, че от рублата са останали "отломки". (Бел. ред. – игра на думи – "rubbles", което препраща към "rubles"). 

Днес обаче нещата не са толкова категорични: рублата поскъпна мощно и се върна почти на нивата отпреди инвазията в Украйна. В ранната московска търговия на 7 април тя се разменяше срещу 74.2625 за един долар. А в обедните часове на сайта на агенция "Блумбърг" котировките се движеха в близост до 79 рубли за един долар, въпреки поскъпването на зелените пари под 1.09 за едно евро и до почти 124 йени за долар. Което показва ясно, че въпреки обхватния пакет от санкции срещу Кремъл и руските олигарси и бягството на задграничния бизнес от страната, мерките са до голяма степен беззъби, ако чужденците продължат да купуват руски петрол и природен газ и да подкрепят рублата като пълнят руската хазна. Икономисти на "Блумбърг" пресмятат, че Русия ще спечели почти 321 млрд. долара от износ на енергия през тази година – с над една трета повече отколкото през миналата. 

Бързото възстановяване на рублата е голям успех за Путин на родна земя, където мнозинството руснаци следят основно възходите и паденията на валутата. И, по оценка на експерти от бранша, това е добър рекламен инструмент, казващ, че санкциите не оказват влияние върху националното стопанство, който ще помогне и за ограничаване на инфлационния натиск.  

В историята на Русия след разпадането на Съветския съюз обменният курс рубла/долар е един от "най-обгрижваните" икономически индикатори, обявяван на таблата на валутните бюра във всяко населено място. Така руснаците успяха да проследят колапса на парите си когато избухна хиперинфлацията в началото на 90-е години на миналия век, както и последващия й срив през 1998-а. След овладяването на хаоса руското правителство оряза три нули от рублата и "потроши" милиарди долари, за да забави спада й по време на световната финансова криза от 2008-а, отчасти за да успокои населението и да предотврати масови тегления от местните банки. Председателят на "Банк России" – Елвира Набюлина – обаче реши да рискува и след наложените през 2014-а санкции заради анексирането на Крим и поевтиняването на петрола, пусна рублата да плава свободно.    

В отговор на тазгодишните наказания обаче Москва въведе капиталов контрол в подкрепа на националната парична единица, който включва замразяване на активите на чуждестранните инвеститори и разпорежданто към руските фирми да конвертират 80% от чуждестранните си постъпления в рубли. С което на практика руската валута вече не плава свободно. В тази връзка американският министър на финансите Джанет Йелън предупреди по време на изказването си пред конгресмените на 6 април да не се правят генерални заключения за санкциите от подема на рублата.

На практика обаче е трудно да се игнорира тази тенданция, особено предвид отказа на страните да спрат доставките на руски енергийни източници.

Европейският съюз отлага за средата на август забраната за внос на руски въглища, докато за ембарго върху петрола и газа изобщо не се говори. Японското правителство няма да санкционира импорта на руски въглища заради последните събития в Украйна, съобщи на 7 април японския вестник "Майничи", като се позова на добре информирани източници. Според журналистите, Токио се страхува от ценови скок на енергията, ако руската суровина бъде изключена напълно от международния пазар. 

По този начин текущата сметка на Русия ще излезе на излишък, което подкрепя рублата и подкопава опитите страната да бъде сразена със санкции. 

Досега Москва дори успява да обслужва задграничните си задължения и да избегне фалит, но последните две плащания не са минали през чуждестранните банки кореспонденти след като на 4 април американското финансово ведомство забрани преводите по дългови инструменти от руските сметки в тях, за да накара страната да бръкне в собствените си доларови резерви.

По оценка на икономисти, руската икономика и финансов сектор се адаптират към новата конфигурация на капиталов контрол, управлявани цени и стопанска независимост и затова не е учудващо, че някои вътрешни пазари са се стабилизирали. И, за да останат ефективни, санкциите трябва да се втвърдяват. 

В тази връзка валутни анализатори предупреждават инвеститорите да са много внимателни към подема на валутата, повлиян от мирните преговори, защото все още трябва да се преодоляват много препятствия по пътя към мира.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST