Съдилища уважиха искове на КПКОНПИ за 4 548 196, 23 лв.

кпконпи

С Решение на Окръжен съд – Русе се отнема имущество в размер на 3 901 017 лв. от Владимир Ганев и свързани с него дружества. Проверката срещу Ганев е започнала след привличането му като обвиняем за данъчни престъпления – търговските му фирми нямат приходи, нито подадени годишни данъчни отчети, но въпреки това са извършвали сделки с моторни превозни средства.

За 10-годишния период, проверяван от Комисията, Ганев също няма законни източници на доходи. Самият той е посочил пред съда, че всички автомобили са на румънски граждани и той не е предоставял пари за покупката им, за такси, застраховки и др. Автомобилите са били прехвърляни на български граждани или фирми. За посредническата си дейност, Ганев е получавал по 10 лв. на автомобил. В хода на съдебното производство е установено, че фирмите, контролирани от Ганев, не са разполагали със собствени средства за придобиването на автомобилите, нито дори са имали банкови сметки. От съдебно-икономическите експертизи е доказано, че претенцията на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество е основателна. В полза на държавата се отнемат налични автомобили, паричната равностойност на 383 МПС и пазарната стойност на дружествени дялове. Ганев е осъден да заплати и всички съдебни разноски по делото.

Решението на ОС – Русе е влязло в сила, издаден е и изпълнителен лист.

Окръжен съд – София изцяло е уважил иск на КПКОНПИ срещу Янко Попов и свързано с него лице на стойност 647 179,23 лв. Отнема се сума от продажба на жилищна сграда в Самоков, лек автомобил „Мерцедес“, товарен автомобил „Ифа“, суми по банкови сметки, паричната равностойност на дружествени дялове. Проверката срещу Попов е започнала след привличането му като обвиняем от прокуратурата за участие във въоръжена организирана престъпна група за умишлени убийства и причиняване на средни и тежки телесни повреди и палежи. Софийският окръжен съд приема, че е доказана липсата на законни доходи за придобито имущество в периода на проверката.

Решението на съда не е окончателно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст