Във вторник от БСП ще решат кого да подкрепят за шеф на БНБ

Парламент бюджет 2022 Андрей Гюров

Във вторник ще стане ясно кого от двамата кандидати за шеф на БНБ ще подкрепи левицата – Андрей Гюров от ПП или Любомир Каримански от ИТН. Пред журналисти в парламента депутатът от БСП Георги Свиленски съобщи, че във вторник ще има заседание на парламентарната група и ще бъде определена позицията на "БСП за България". По-рано днес Андрей Гюров заяви, че е провел конструктивни разговори с парламентарната група на левицата. А от "Демократична България", които заедно с БСП, ИТН и ПП, участват в управляващата коалиция, вече заявиха, че ще дадат подкрепата си за кандидата на ПП.

Позицията на БСП за Северна Македония не е променена. Това, разбира се, е част от коалиционното споразумение и няма как и позицията на България да бъде променена в тази ситуация", каза още Свиленски. Поводът за думите му е публикацията във Фейсбук на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов от вчера. Трифонов обвини премиера Кирил Петков в опит да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България върху започването на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

На въпрос дали знае за поеман ангажимент от страна на премиера за вдигане на ветото през юни, червеният депутат отговори, че няма такава информация. "Чуват се информации, че се работи в посока до юни да бъде решен въпросът, но чисто технически, ако щете, няма как да се случи. Много неща има да се изпълняват по договора, които не са изпълнени", допълни той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст