“Възраждане” поиска референдум за ветото над Северна Македония

Парламент Костадин Костадинов

,Партия "Възраждане" иска да се проведе референдум дали да бъде вдигнато ветото върху началото на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Това обяви от парламентарната трибуна председателят на партията Костадин Костадинов в декларация от името на групата. "Ако няма нагласа в тази посока, сме готови да започнем подписка за национален референдум, съгласно Закона за допитване до народа", каза Костадинов.

По думите му в обществото имало сто процента консенсус и той е България да не прави отстъпки за ветото върху преговорите за еврочленство на югозападната ни съседка. "Консенсусът е ясен, гласен, формален и неформален. Формален, защото е закрепен с позиции на предишни български правителства, парламенти, и неформален, тъй като огромната част от обществото ни е категорична, че отстъпки не трябва да се правят нито за българската история, нито за българската култура, език, чест и достойнство. Те не са за продан", изтъкна депутатът. 

Костадинов посочи, че преди ден станало ясно, че има разлом по този въпрос във властта. "Стана ясно от един от партньорите в управлението (публикация лидера на ИНТ на Слави Трифонов във Фейсбук), че има разминаване във вижданията между партньорите в управлението дали трябва да се вдигне ветото, което България наложи за началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС. В сряда Трифонов обвини премиера Кирил Петков, че зад гърба на коалиционните партньори е поемал обещание до края на юни да вдигнем ветото за еврочленството на Скопие.

В тази ситуация, когато има неразбиране вътре в самата управляваща коалиция и при условие, че има безспорен консенсус в обществото, единственият начини той да бъде закрепен и институционално, и да не се позволи на правителството да заобиколи мнението както на Народното събрание, така и на сто процента от българското общество, е по темата да се проведе референдум. Той трябва ясно и категорично да каже дали българите одобряват намеренията на българския премиер, "заявявани вече доста официално", за това, че България трябва да вдигне ветото, или не одобряват. Не бива никой да си позволява да говори от името на българския народ, след като няма мандат", предупреди лидерът на "Възраждане".  "Глас народен, глас Божи", добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст