5000 души получават плащания от универсалните пенсионни фондове

пари

Най-големият пенсионен фонд у нас за първи път актуализира т.нар. втори пенсии и разсрочените плащания. Това ще направят до септември и останалите осем фонда.

Законът изисква минимум веднъж в годината частните фондове да актуализират пенсии и плащания с натрупаната доходност от управлението на средствата.

Пред БНР Даниела Петкова, председател на УС на най-голямата пенсионно-осигурителна компания и член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, посочи, че всеки път процентите ще бъдат различни, а хората винаги ще бъдат запазени от това размерът на месечните плащания да е по-малък от размера на гарантираните такива.

„Предимството на капиталовата схема е, че когато човек получи право да се пенсионира, парите му продължават да се инвестират“, поясни тя.

Около 4000-5000 души получават плащания от всички девет универсални пенсионни фонда у нас.

„Повишението на минималния размер на пенсията в първия стълб ще доведе до по-висок максимален размер на плащанията по пенсиите с разсрочени плащания“, допълни Петкова.

Тя посочи, че заради войната първото тримесечие приключва с негативна доходност, но тя не е в размери, които да будят тревога.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST