България призова ЕС временно да спре изпълнението на Пакет Мобилност I

тирове

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов призова временно да бъде спряно изпълнението на разпоредбите в Пакет Мобилност I, отнасящи се за каботажа /без излизане от територията на ЕС/ и връщането на камионите, до приключването на военната агресия на Русия срещу Украйна. Този апел е отправен на провелата се днес неформална видеоконференция на министрите на транспорта на Европейския съюз.

Заместник-министърът е посочил, че войната в Украйна ще окаже дългосрочно негативно въздействие върху състоянието на икономиката и функционирането на транспортния сектор в Европейския съюз.

В Евросъюза работят голям брой украински водачи, диспечери и спедитори. Много от тях се завърнаха в Украйна в отговор на военната мобилизация, което влошава ситуацията с липсата на професионални водачи на тежкотоварни превозни средства. Прилагането на новите ограничения, по-специално правилото за връщане на превозните средства, изисква допълнителни операции и водачи, които на този етап е трудно да се организират и ангажират.“ При такива екстремни обстоятелства е важно секторът на автомобилни превози на товари да бъде улеснен да работи по възможно най-ефикасния и ефективен начин, без ненужни отклонения, празни курсове и загуба на време и ресурси“, е посочил Владимир Върбанов.

По време на разговорите заместник-министърът на транспорта и съобщенията е отправил апел за координирани действия на ниво Европейския съюз за бързо и безопасно извеждане на моряците, намиращи се в украинските пристанища. Той е посочил, че българската страна полага непрестанни и систематични усилия за репатриране на членовете на екипажите, които са български граждани, като досега са евакуирани шестима от моряците, които вече са в България.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST