ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев: Съдебната реформа интересува между 4 и 7% от българите

Парламент Иван Гешев

„На път сме да излъжем себе си. Обърнахме механизма за сътрудничество и проверка в излишен инструмент. Той в момента не се прилага. Съдебната власт е много сериозно атакувана, има нужда от взаимодействие с европейските институции. След като отпадна този ефективен механизъм, ние се връщаме към нива на престъпност от началото на 90-те и регресът е изключително бърз”. Това заяви пред NOVA главният прокурор Иван Гешев.

„Това не е съдебна реформа. Темата интересува между 4 и 7% от българите, според социологическите проучвания", каза главният прокурор по темата за прокуратурата и ролята на обвинител номер едно в съдебната реформа. "Но от ръководството на прокуратурата смятаме, че достигнахме критична точка. Има реална опасност от засягане на върховенството на закона, правовата държава, правата на човека – едни основни стълбове на европейския ни дом. Има опасност, ако рухне някой от тях, да пострадат всички български граждани. Тази опасност е в различни посоки. Втората причина да съм тук е, че се атакуват магистрати, семействата им и приятелските им кръгове. Истината е, че българските политици не се интересуват от съдебна реформа, а под „реформа” разбират овладяване на прокуратурата и персонална смяна на главния прокурор. Надявам се, не с нелегитимни цели, с каквито най-вероятно ползват някои институции на изпълнителната власт", заяви още главният прокурор.

„Обвиняем не може да бъде разпитан чрез видеовръзка, преди да му се преяви лично срещу подпис постановлението за привличане", каза Гешев във връзка с евентуалния дистанционен разпит на Васил Божков. "Обвиняемият може да бъде разпитан като свидетел, но в случай че има съответни спогодби с приемащата държава или на принципа на взаимност. Това е една плитка пропаганда", каза той. По думите му допреди 20 дни Божков е бил със статут на обвиняем. 

Прокурор номер едно коментира и политическите реакции след арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов: "Дали е имало неотложност или не, е спорно. Това, което е безспорно, е, че арестите са направени от некомпетентен орган. МВР не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет", категоричен бе обвинител номер едно.

"Това противоречи на Конституцията. Целта е пак да се отстрани персоната главен прокурор. За да се случи това нещо, трябва Велико народно събрание." Така Иван Гешев коментира идеята главният прокурор да може да бъде разследван от специален съдия.

Гешев коментира и заплахата, която беше отправена срещу прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

„В резултат на това нападение, на което е подложена Съдебната власт, се случват персоналните заплахи срещу магистрати. Това е ежедневие за Специализираната прокуратура. Времето е рай за престъпността. Много често има персонален натиск, особено срещу дами, заради техни конкретни произнасяния”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст