Министърът на културата: Всяка седмица ще споделям по едно видео

Парламент Атанас Атанасов

След като министърът на културата Атанас Атанасов предизвика множество отрицателни коментари заради кратък видеоклип, сниман от кабинета му в Министерството, в петък (8 април), и в който той благодари на поздравилите го за рождения му ден, последва ново видеосъобщение.

В него министър Атанасов е сниман прав, в някоя от залите в Министерството на културата, пред герба, между знамената на България и на Европейския съюз.

В новото видео, снимано днес, 10 април, министърът споменава и първото, предизвикало негативни реакции заради предположения, че, когато го е заснемал, Атанасов е бил употребил упойващи вещества:   

Ето съдържанието на видеопосланието му:

„В петък Министерството на културата произведе голяма новина – 30.400 млн. лв. за Национален фонд „Култура“ са отворени за кандидатстване. Тази новина привлече 12 споделяния във „Фейсбук“. Малко по-късно първото видео, което споделих в директния си комуникационен канал, достигна до всички българи.

След четири месеца липса на обществено внимание, темата „Култура“ отново е на дневен ред. Съжалявам, ако този стил на комуникация е предизвикал негативни емоции.

Не съм искал да обидя никого, но ако това е цената, която трябва да платя, за да може темата „Култура“ да бъде на дневен ред в нашето общество, готов съм. И сега, като имам вашето внимание, нека да ви кажа, какво успяхме да направим през първите сто дни: 

Сто милиона лева повече за българската култура, 44 млн. лв. за Национален филмов център, 30 млн. лв за Национален фонд „Култура“, 12 млн. лв. за българските музеи, въпреки лъжите на опозицията, нови конкурси за директори на културните институти, налагане на ясни критерии, за да може парите да отиват към творците , а не просто да потъват някъде; възстановяване на работата на Норвежката програма, с което се осигуриха допълнителни 10 млн. извън бюджета за българските музеи, библиотеки и Народен театър.

И това са само някои от нещата, които постигнах, възнамерявам всяка седмица  да споделям с вас по едно видео – следващата седмица ще ви разкажа повече за Национален фонд „Култура“.

Така завършва краткият отчет на министъра на културата Атанас Атанасов, пропуснал да уточни, че за всички тези средства е известно още при приемането на републиканския бюджет за 2022 г. и че първите му сто дни не бяха никак безоблачни. Проблематично бе поведението му, когато прикани членовете на наследения от него Управителен съвет на Националния фонд „Култура“ да си подадат оставката, некоректно бе и да обявява кой е победител в конкурса за директор на Народния театър в ефира на частна телевизия, с уточнението, че той няма да му подпише заповедта. Причината първоначално да не иска да подпише заповедта, бяха съмненията му за легитимността на процедурата, тъй като според думите му един от кандидатите бил пиян, а сред членовете на комисията по избор имало хора в конфликт на интереси. 

По-късно, на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите, министър Атанасов обяви, че при проверка е било установено, че по време на провеждането на конкурса са били допуснати нарушения, но те не са били такива, че да се стигне до неговото анулиране.

Така от явилите се четирима кандидати – досегашният директор Мариус Донкин, актьорът и преподавател Сава Драгунчев, режисьорът Бойко Богданов и досегашният директор на плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" – Васил Василев, за директор на Народния театър бе избран последният. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST