ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия поиска интегрирана система за разплащания на БРИКС

пазари

Москва е призовала развиващите се икономики от групата на БРИКС да включат по-активно националните си валути и да обединят разплащателните си системи, коментира на 9 април руското финансово министерство.

Санкциите на западните държави отрязаха достъпа на Русия до глобалната финансова система и до почти половината от златните и чуждестранните й валутни резерви, които в началото на април са били в размер на 606.5 млрд. щ. долара.  

В последния работен ден на седмицата руският финансов министър Антон Силуанов е заявил на съвет на министрите на БРИКС, в чийто състав влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, че състоянието на глобалното стопанство се е влошило сериозно в резултат на западните наказания, съобщават от ведомството. Мерките подкопават и фундамента на съществуващата интернационална парична и финансова система, базирана на американския долар, посочил още Силуанов.

"Това ни принуждава да ускорим работата в следните области: използване на националните парични единици за вносно-износни операции, интегриране на разплащателните системи и картови плащания, създаване на собствена финансова известителна система, както и на независима рейтингова агенция на БРИКС", призовава Силуанов.

Международните карти "Виза" и "Мастър кард" прекратиха операциите си на руска земя в началото на март и най-големите руски банки загубиха достъп до глобалната банкова известителна система SWIFT като част от санкциите заради войната в Украйна. Русия обаче има собствена банкова информационна схема SPFS като алтернатива на SWIFT, както и национална система за картови плащания МИР, която работи от 2015-а. Те са част от усилията на Москва да създаде собствени финансови инструменти – огледани на западните, които да защитят страната в случай на разширяване на наказателните акции срещу нея.

Руското финансово ведомство информира, че министрите на БРИКС са потвърдили важността на сътрудничеството в усилията за стабилизиране на сегашното икономическо положение. Защото кризата е създадена от хората и държавите от БРИКС имат всички необходими инструменти за облекчаване на последствията за своите икономики и за цялото глобално стопанство.

БРИКС е създадена през септември 2006-а на 61-а сесия на Генералната асамблея на ООН, първоначално като БРИК – без участието на Южна Африка, която се присъединява официално към организацията на 24 декември 2010-а. Първото формално съвещание на високо равнище на БРИК е на 16 юни 2009-а в Екатеринбург и на него присъстват тогавашните лидери на Бразилия – Луис Инациу Лула да Силва, на Русия – Дмитри Медведев, на Индия – Манмохан Сингх и на Китай – Ху Джинтао. Акцентът на срещата е подобряване на глобалното икономическо положение и реформиране на финансовите институции, както и начините за подобряване на по-нататъшното сътрудничество между четирите държави. Дискутират се и пътищата за по-активното участие на членовете на БРИК в световните дела, както и необходимостта от нова глобална резервна валута, която да е "диверсифицирана, стабилна и предсказуема".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст