ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започна гласуването за президент във Франция

президентски избори франция

Във Франция днес започна гласуването на първия тур от президентските избори, съобщиха световните информационни агенции. Близо 48 милиона гласоподаватели ще избират между 12 кандидати.

Президентът Еманюел Макрон се бори за втори мандат и е смятан за фаворит, но на втория, решителния тур, който е на 24 април, се очаква да влезе в оспорвана надпревара с основния си съперник, крайнодясната Марин Льо Пен. Друг водещ претендент за Елисейския дворец е крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

Избирателните секции отвориха в 8 часа местно време. Гласуването на повечето места ще продължи до 19 ч., а в някои от големите градове – до 20 ч.

Ако на първи тур никой не получи абсолютно мнозинство, което не се е случвало в най-новата история на страната, се провежда втори тур. Днес внимателно ще се следи и избирателната активност. Според последните проучвания възможно е около 30 процента на имащите право на глас да не отидат до урните.

Маркон ще гласува в кметството на град Ле Туке в северната част на страната, в департамента Па де Кале, където има къща, а след това ще замине за Париж, за да следи от Елисейския дворец преброяването на гласовете.

Първи официални резултати се очаква да станат известни преди полунощ.

Според последните данни за предизборните нагласи на французите разликата в подкрепата за Макрон и Льо Пен е минимална. Според публикация на Ройтерс от 8 април, сумираща данните от различни агенции, сегашният президент води с 2% пред съперницата си. Проучване на ИПСОС, публикувано на същата дата, пък показа разлика от 3 на сто. Това са последните публикувани данни, тъй като френският закон забранява да се публикуват проучвания в последните два дни преди изборите.

Такава минимална разлика лесно може да се окаже в рамките на статистическата грешка, а "Политико" дори написа, че Бeлият дoм се пpитecнявa, чe cлeдвaщaтa пoбeдa нa Πyтин мoжe дa e в Πapиж – след като вече спечели на избopитe в Бyдaпeщa и Бeлгpaд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст