ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Макрон е готов за дебат с Льо Пен преди втория тур на изборите във Франция

Елисейският дворец

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който се класира за втория тур на президентските избори, заяви, че е готов за дебат с кандидата от партия "Национално обединение" Марин Льо Пен преди балотажа, който е на 24 април.

"Аз съм готов за провеждане на дебат с нея, както и преди пет години. Искам да убедя всички французи в позицията си, в това число и тези, които са гласували за Льо Пен", е заявил той, отговаряйки на въпрос на журналист по време на обиколката си из северните департаменти на страната в понеделник.

По-рано държавният глава се отказа от дебат преди първия тур, позовавайки се на това, че нито един от неговите предшественици не е правил това. По неговите думи, в първия тур кандидатите само представят своите програми. А вече преди втория тур французите ще могат по-добре да разберат детайлите в  предложените от двамата кандидати програми при прякото им сравнение в дебат. Той също така посочи, че в рамките на първия си мандат като президент е провел множество дебати с журналисти и жители от цялата  страна.

На 10 април във Франция се проведе първия тур на президентските избори при 73.69% избирателна активност. За висшия държавен пост претендираха 12 кандидати. След преброяването на 100% от гласовете във втория тур влизат Макрон (с 27.84%) и Льо Пен (с 23.15%).

Президент на Франция,

официално наричан Президент на Републиката, е избираема длъжност във Френската република. Четири от петте френски републики са имали президенти в качеството си на държавен глава. Правомощията на президента, неговите функции и задължения, както и връзките с френското правителство, се определят от френската конституция. Във всяка от досегашните френски конституции те са различни.

Президент на Франция в момента е Еманюел Макрон, който встъпи в длъжност на 14 май 2017 година. Тогава на па президентските избори той печели и двата тура, като е окончателно избран с 66.06% от подадените гласове срещу 33.94% за Марин Льо Пен.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст