ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дължим на обществото нов главен прокурор, заяви Йорданова

Надежда Йорданова мин. на правосъдието

България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората, без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова в отговор на въпрос какво ще се реши с отстраняването на обвинител номер едно Иван Гешев. Тя коментира темата преди заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще се разгледа по същество предложението ѝ за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Във връзка с това дали ще бъдат обединени двете искания за отстраняване на Гешев, нейното и това на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов от 2021 г., правосъдният министър посочи, че предстои да реши Пленумът. По думите ѝ такава възможност има, но те са на различен етап в движението си, тъй като нейното вече е минало процедура по преценяване на допустимостта. "Към този момент такова предложение за обединяване няма, дали ще се направи в зала, ще разберем след минути", каза тя. И добави, че ще поддържа предложението на Стоилов за отстраняване на главния прокурор.

В отговор на думите на главния прокурор, че тя прави пред медиите неверни твърдения, Йорданова коментира: "Ако има неверни данни, моля да бъдат посочени кои са те“. Според нея това, че министърът на правосъдието използва възможностите, които предоставят медиите, да разяснява своята работа е в рамките на правомощията му.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст