Андрей Гюров: Доказахме, че не работим за постове

Парламент Кандидати за управители на БНБ Андрей Гюров

"От самото ни влизане във властта казахме, че не работим за постове. Мисля, че го доказахме и с оттеглянето на кандидатурата за БНБ." Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров, който се оттегли от надпреварата за шеф на централната банка. В момента Любомир Каримански от "Има такъв народ" е единственият кандидат. Очаква се само ИТН от управляващата коалиция (ПП, ИТН, БСП и ДБ) да подкрепи кандидатурата му в пленарната зала. Коалиционните партньори на ИТН настояват да се издигне общ кандидат, за да не зависи изборът от гласовете на опозицията. 

"Породи се политическо напрежение около този пост. Дискусията беше изместена от такава на идеи и аргументи към политически заявки, което не можем да позволим на този етап. Като най-голямата парламентарна сила носим отговорността за стабилността на управлението. Мисля, че беше добро решение да оттеглим кандидатурата, за да дадем шанс и на нашите партньори от коалицията и да подновим процедурата", каза Гюров пред NOVA.

По думите му "при една нова процедура всички опции са на масата". "Димитър Радев е доказан професионалист. Очакваме от бъдещия управител на БНБ да постави фокус върху борбата с корупцията, изчистването на проблемите в банковата система, предотвратяването на прането на пари, изясняването на ситуацията с КТБ", поясни депутатът.

Той коментира и протестите заради лошите пътища у нас.

"Това е едно наследство от многогодишното управление на ГЕРБ. Те ни оставиха две неща – пътища в лошо състояние и недействителни договори за поръчки. В момента работим върху това да разрешим казуса. Виждаме, че в Народното събрание влиза проект за решение от Министерството за регионалното развитие и благоустройството, което трябва да одобрим. Повдигнаха се много въпроси – дали това трябва да става със санкции на парламента. Решение ще има, ще работим денонощно. Това не е проблем от вчера. Трябва осигурим средствата, които са заделени в бюджета и да направим така, че по законен начин да достигнат до фирмите, които вече са свършили работата си. Другото, което трябва да направим, е следващите 520 млн. лв., които са за поддръжка и ремонт на пътищата да отидат наистина там, където трябва", посочи председателят на ПГ на ПП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST